U SLATKOM RECEPTU NAŠA ALMASA LAZOVIĆ KOLAČEM OD LIMUNA POČASTIT ĆE AMNU KUNOVAC-ZEKIĆ

Postoji nekoliko recepata za kolače od limuna, ali ovo je najbolji tart s limunom koji ste probali, a koji se ne peče.

Hayat

Hayat

Tart se ubraja u relativno novije poslastice, a vjerovatno datira još od 16. vijeka. Tačno porijeklo riječi nije utvrđeno. Jedna od pretpostavki jeste da ima veze s francuskom riječi „tarte“.

Hayat

Da pojednostavimo, tart je pita bez gornje kore. Riječ je o jednom mirisnom, veoma slatkom i veoma kiselom kolaču, ujedno dosta jakom i osvježavajućem. Za koru vam je potreban mljeveni keks, kokos, puter, kašika šećera u prahu i malo mlijeka po potrebi.

Ovo je tart koji se ne peče i zato je poseban. Kora se stavlja u rernu na nekoliko minuta, samo da porumeni.

Hayat

Dakle, pomiješajte keks, kokos i šećer. Dodajte rastopljeni puter, sve lijepo promiješajte i po potrebi dodajte malo mlijeka. Smjesa treba biti takva da se može lako utisnuti u kalup. Nakon toga koru stavite u rernu na 180 stepeni nekoliko minuta da samo malo porumeni.

Za fil koristimo krem sir (mascarpone). Jednostavno, mascarpone ima najbolji sastav i najkremastiji je, a sve to utječe na okus kolača. Kondenzirano mlijeko još je jedan sastojak ovog kolača, ali nemojte se obeshrabriti ako nemate kupovno kondenzirano mlijeko, napravit ćete ga bez problema. Trebate sok i koru jednog limuna, malo arome limuna (limunčelo) i slatko vrhnje.

Hayat

Ovdje je dakle najveći problem kondenzirano mlijeko, koje kod nas nije lako dostupno, morate se dobro namučiti da ga kupite.

No možete ga i sami napraviti, to je puno jednostavnije. Savjet više, kondenzirano mlijeko napravite dan ranije i ostavite ga u frižderu da se malo stisne. Potreban vam je litar mlijeka i 350 grama kristalnog šećera. Stavite u šerpicu 350 grama šećera i 500 mililitara mlijeka te zagrijte dok se šećer ne istopi.

Kada se šećer istopio i mlijeko promijenilo boju, dodajte još 500 mililitara mlijeka te ostavite da se zagrije skoro do tačke ključanja. Kada je mlijeko počelo stvarati sa strane male balončiće (ali još ne ključa) promiješajte te smanjite temperaturu tako da mlijeko „tinja“, tj. skoro ključa, ali ne ključa jako. Tako ostavite mlijeko da se kuha otprilike sat.

Hayat

Nakon sat vremena skinite s vatre, primijetit ćete da se stvorio kajmak ili mali balončići. Mlijeko će još biti tečno i zgusnut će se tek kada se ohladi. Jednostavnije je, naravno, kupiti gotovo kondenzirano mlijeko, ali kad nam nije dostupno i zato postoji rješenje.

Kremu napravimo tako što kratko umutimo prvo sir (mascarpone), a nakon toga mu dodajemo kondenzirano mlijeko, limunov sok, koru i aromu. Na kraju dodajemo slatku pavlaku i mutimo dok se sve fino ne stisne i ne umuti u jednaku masu.

Fil ne treba biti pregust, tako da vas to ne brine. Fil rasporedimo po kori i ostavimo najmanje tri sata, a najbolje je preko noći u frižideru da se lijepo ohladi i stisne.

Hayat

Potrebni sastojci za koru ili tart:

  • 250 gr mljevenog keksa
  • 50 gr kokosa „Dolcela“
  • 125 gr putera
  • 1 kašika šećera u prahu „Dolcela“
  • mlijeko i med po želji

Potrebni sastojci za fil:

  • 500 gr krem sira
  • 1 konzerva kondenziranog mlijeka (otprilike 400 gr)
  • sok jednog limuna
  • naribana kora jednog limuna
  • kašičica arome limuna  
  • 200 ml slatke pavlake „Šlag +5“

Uz ovaj zanimljivi kolač Almasa će svojoj gošći servirati crni čaj s đumbirom. Đumbir i cimet, dva pikantna začina koja krase gastronomiju Istoka, crnom čaju daju egzotičan i produbljen okus.

U ovoj kombinaciji prvo je primjetan osvježavajući i blago papreni đumbir, koji sveukupno pospješuje rad organizma i grije ga zimi, dok cimet dolazi nešto kasnije uz ugodnu aromu, prirodnu slatkoću i opuštajući efekat. Ovaj čaj se sjajno slaže uz osvježavajući bijeli tart s limunom koji će danas degustirati naša gošća Amna Kunovac-Zekić.

Hayat

Amna Kunovac-Zekić diplomirala je na Odsjeku za produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Prvo iskustvo u modnom dizajnu stekla je radeći kao dizajnerica na međunarodnom projektu „Fashion made in Sarajevo“ od 1994. do 1996. godine. Već 1995. godine bila je jedna od pobjednika međunarodnog takmičenja koje je organizirao UNESCO.

Pobjedničke kreacije prezentirane su tokom pariske sedmice mode 1996. godine. U ljeto 1997. godine njena kolekcija je prikazana na sajmu mode u Düsseldorfu. Iste godine je osnovala modni studio „Amna“, koji i dalje uspješno radi. Zanimljiv je i Amnin prijedlog knjige koju možete pročitati. Uz odličan kolač, knjiga je najljepši mogući izbor ovog vikenda.

O kakvoj je knjizi riječ saznat ćete u novom izdanju „Slatkog recepta“, ove subote u 18 sati.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.