U ‘SLATKOM RECEPTU’ NAŠA ALMASA PRIPREMA NEVJEROVATNU ITALIJANSKU, ČAROBNU POSLASTICU

U ovom izdanju omiljene slatke emisije u programu Hayat televizije za vas će svoj Čarobni kolač spremiti Almasa Lazović. Za svoj kolač Almasa će dobiti i prvu recenziju.

Hayat

Kako bi zadivila gledatelje i svoju gošću, koja će Almasi dati mišljenje o kolaču, odlučila je pripremiti pravu italijansku poslasticu. Italija je inspirativna zemlja pa je samim tim i italijanska kuhinja za Almasu, a i za mnoge druge, posebno čarobna.

Hayat

Oduševit će vas jednostavnost ovog kolača, a zapravo je u tome sva draž. Upravo jednostavnost sastojaka daje ovom kolaču posebnu notu. Kolač sprema veoma dugo i ne sjeća se porijekla izvornog recepta. Nešto je vremenom dorađivala i eksperimentirala s različitim namirnicama, ali se iznova vraća pravom, originalnom receptu i kombinaciji kakaa i amaretti keksa. Amaretti keks je keks čija je baza badem, što daje poseban okus ovom kolaču.

U kalup koji obično koristite za hljeb ili tzv. banana bread, uobičajenog promjera 27,5 x 15 cm, stavite nekoliko kašika šećera i lagano ga otopite na vatri.

U posebnoj posudi umutite četvero jaja s osam kašika šećera i 3 kašike kakaa. Ovoj smjesi dodajte otprilike 250 ml toplog (ne vrelog) mlijeka, mada ako imate dublji kalup možete staviti i 300 ml mlijeka.

Prethodno u mlijeko stavite dvije pune kašičice Gussnela, odnosno škrobnog brašna, lagano promiješajte da se Gussnel rastvori, a onda dodajte smjesi s jajima. Na kraju dodajte nekoliko kapi ruma i izmrvljenu šolju amaretti keksa. Sve promiješajte i izlijte u kalup.

Hayat

Napravite toplu kupku, dakle u posebnu tepsiju uspite vruću vodu pa stavite kalup u tu kupku.

 Važno je da je voda u nivou kolača. Pecite na 170 stepeni 30 minuta i još 15 minuta na 150 stepeni. Pazite da vam ne izgori. Kolač će se zgusnuti kao puding. Malo ga prohladite i okrenite na tanjir za serviranje. Ukrasite amaretti keksima i poslužite ohlađen tako što ćete ga isjeći na ploške.

Potrebni sastojci:

11 kašika šećera

4 jaja

3 kašike Dolcela kakaa

250 ml toplog mlijeka

2 kašičice škrobnog brašna Gussnel

1 šolja izmrvljenog amaretti keksa

1 kašicica ruma ili rum šećera Dolcela

Almasa je na kolač i šoljicu čaja pozvala mladu Sarajku Irmu Zulić, vlasnicu bloga Chakul.ba.

Irma je po struci pravnica, ali pasionirana zaljubljenica u dobru i ukusnu hranu, a kako je veliki hedonista, inspiracije joj za ovaj blog ne nedostaje.

Hayat

Kada pričamo o hrani, hedonizam najčešće posmatramo kroz malo sporiju konzumaciju hrane. Hedonizam podrazumijeva da polahko sjednemo za sto, da nigdje ne žurimo i da jedemo s razumijevanjem. Irma uživa upravo u takvoj vrsti hedonizma.

Ne libi se neke tanjire brojnih restorana ocijeniti i dodijeliti popularnu zlatnu kašiku na svom blogu. Puno piše o hrani, namirnicama, lijepim i ukusnim tanjirima, a kako će ocijeniti Almasin Čarobni kolač ostaje da pogledate u emisiji Slatki recept, koja je u programu Hayat televizije u subotu u 18 sati.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.