Ovaj kolač poznatiji je pod jednostavnijim nazivom – kolač s hiljadu listića. Čini se da je veoma zahtjevno napraviti ga, međutim nije. I u ovom slučaju sve je zapravo samo stvar prezentacije.
Mille-feuille je jedna od slastica koje ne smijete propustiti ako se ikad zateknete u Francuskoj, a možete je naručiti gdje god se zateknete, jer će vas sigurno iznova oduševiti.
Prvi put se spominje davne 1600-te godine, a svoju popularnost i dalje ima jer jednostavno ostavlja bez daha, kako izgledom tako i okusom.
Kolač se sastoji od dvije komponente: lisnatog tijesta i slatičarske kreme, odnosno creme patissiere.
Lisnato tijesto se razvalja i ispeče zatim izreže na manje pravougaonike. Slastičarska krema je jedna od najjednostavnijih i najukusnijih krema. Radi se od bazičnih sastojaka, mlijeka, šećera, žumanaca i vanilije. Konačan rezultat dobivate spajanjem tri sloja lisnatog tijesta između kojih idu 2 sloja slastičarske kreme. I neizostavna karika koja će sve to lijepo povezati i dati ovom sjajnom kolaču dozu kiselosti jeste srebrena malina.
Proces pravljenja ovog kolača dostupan je na internetu na milion načina ali sigurna sam da svaki put zajedno otkrivamo zajedno nove načine da jednostavnije i preciznije napravimo ovaj kolač.
Za početak rernu zagrijte na 200°C. Pleh obložite papirom za pečenje.
Lisnato tijesto odmrznite i razvaljajte na pravougaonik, pošto nećete imati uvijek ravne ivice malo ih poravnajte. Tijesto izbockajte viljuškom da se ne bi napuhalo. Kako biste dobili efekt karamelizirane kore obavezno tijesto pospite šećerom, može onim u prahu. Kako vam se kora ne bi napuhala, preko nje stavite još jedan papir za pečenje i još jedan pleh kojim ćete koru pritisnuti te tako oba pleha stavite u rernu. Koru pecite 15-16 min. Trebate dobiti zlatnu boju i lagano karameliziran šećer.
Koru je naravno potrebno ohladiti prije serviranja kolača. Dok se tijesto peče, pripremite kremu.
Stavite sve sastojke u zdjelicu i promiješajte ih, pa ih zagrijte uz stalno miješanje na laganoj vatri. Važno je miješati i grijati postupno, kako jaja ne bi koagulirala. Kuhajte je dok krema ne bude gusta kao puding. Kad je krema gotova, prebacite je u staklenu posudu, prekrijte providnom folijom i ohladite u frižideru.
Izrežite koru na jednake pravougaonike, to je najbolje raditi nožem za pizzu ili, ako radite vilikim šefovskim nožem, onda samo pritisnite da krcne, nemojte povlačiti nož kroz koru. Od ove kore najbolje je napraviti dvanaest pravougaonika. Može, naravno, i manje.
Slažite kolačiće i pritom se poslužite slastičarskom špricom i kesicom. Kolač slažete u tri nivoa.
– 250 g odmrznutog lisnatog tijesta
– 3-4 kašike šećera u prahu Dolcela
– 4 žumanca
– 100 g šećera ( za kremu)
– 40 g škrobnog brašna
– 2 bourbon vanilinog šećera Dolcela
– 500 ml mlijeka
– 250 gr srebrene maline odleđene
Koji čaj poslužiti uz ovaj zanimljivi kolač ? odabrali smo zeleni čaj s limunom i đumbirom.
Gošća Slatkog recepta bit će oduševljena kako kolačem tako i čajem, koji će naša Almasa lazović servirati za nju.
Sarajevska glumica Maja Salkić pozorišnoj publici poznata je po brojnim ulogama. Pozorišni debi imala je u Tuzlanskom narodnom pozorištu, da bi 2003. godine dobila stalni angažman u Sarajevskom ratnom teatru. Posljednja uloga kojom je oduševila publiku bila je uloga tetke u predstavi „ Narodni poslanik“ prema tekstu Branislava Nušića. Ova predstava ovih dana sprema se na turneju po švedskim gradovima.
Slatki recept je u programu Hayat televizije u subotu u 18 sati.