U ‘SLATKOM RECEPTU’ UZ ’40 PRAVILA LJUBAVI’, NAŠA ALMASA ĆE ZERINI GEGIĆ POSLUŽITI VEOMA POPULARNU SLASTICU

U ovom izdanju omiljene slatke emisije „Slatki recept“ Hayat TV-a, uživat ćete u veoma popularnoj slastici koju ćete zavoljeti i s oduševljenjem spremati.

Hayat

Recept pripada francuskom chefu Ericu Lanlardu i postao je omiljeni recept naše Almase Lazović.

Hayat

Sigurni smo da je vaš odnos prema ovoj slastici na distanci jer je čokoladni souffle jedan od onih recepata koje samo gledate i divite im se i uopće ga ne pokušavate napraviti u svojoj kuhinji. Ali to je zaista jednostavan desert od samo nekoliko sastojaka i ako pratite recept i zapamtite nekoliko trikova – i vi ga možete spremiti u svojoj kuhinji te zadiviti ukućane i prijatelje, pa i sebe jer ste napravili čokoladni souffle.

U ovom receptu nema šećera pa koristite kvalitetnu čokoladu s više kakaa. Veoma je važno dobro namastiti posudice za pečenje i posipati ih šećerom.

Također veoma je važno sipati smjesu do vrha posudice.

Hayat

Souffle poslužujete odmah nakon pečenja jer vrlo brzo pada, u roku 2-3 minute će već pasti – ali i dalje će biti jednako fin i ukusan.

Souffle je još bolji ako ga poslužite s kuglom sladoleda (propast će u sredinu i rastopiti). Mada ga možete servirati s prelivom ili jednostavno posuti šećerom u prahu.

Hayat

Pećnicu zagrijte na 200 stepeni, a keramičke posudice odmah u početku premažite puterom i pospite šećerom (višak šećera istresite iz posudice). Čokoladu otopite na pari pazeći da se ne pregrije. Kad se sve lijepo otopi, dodajte joj četiri žumanjka, mileram i rum. Sve promiješajte.

Šest bjelanjaka pomiješajte s prstohvatom soli i smiksajte u čvrsti snijeg. Nakon što umiješate čvrsti snijeg, malo po malo dodajte snijeg u smjesu sa čokoladom.

Pazite da sve mutite u jednom smjeru, lagano da se smjesa izjednači. Zatim smjesu ulijte u posudice do vrha. U souffleu nema brašna i zato ga ne morate peći duže od 12 minuta.

Hayat

Sastojci:

–              4 jaja, odvojiti bjelanjak od žumanjka

–              2 bjelanjka

–              prstohvat soli

–              2 kašike milerama

–              2 kesice rum šećera Dolcela

–              115 g čokolade Dolcela

–              puter i šećer za posudice

Tuzlanka Zerina Gegić bavi se proizvodnjom ženske ručno rađene obuće. Njena kompanija i jedinstveni brend ZiZZa garant su da je u našoj zemlji moguće raditi i stvarati pa i biti direktorica samo ako ste kreativni i imate jasnu viziju o tome šta želite.

Hayat

Optimistična, temperamentna, uporna, tvrdoglava i komunikativna ova mlada žena stvorila je prepoznatljiv brend u Bosni i Hercegovini. Ipak, njen cilj jeste stvoriti evropski poznat brend, proširiti proizvodnju i plasirati proizvode širom Evrope.

Zerina će uz šoljicu čaja i čokoladni souffle, koji je za nju pripremila naša Almasa Lazović, govoriti o popularnoj knjizi 40 pravila ljubavi.

Emisiju „Slatki recept“ gledate u subotu u 18 sati sati u programu Hayat televizije.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.