U SLUČAJU SAOBRAĆAJNE NEZGODE KORISTITE EUROPSKI IZVJEŠTAJ BEZ INTERVENCIJE POLICIJE

Europski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi urađen je u skladu sa modelom koji je izdao Evropski komitet osiguranja. Primjena Europskog izvještaja u Bosni i Hercegovini počela je 2007. godine, uvođenjem novog Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima kao i objavljivanjem Pravilnika o obliku i sadržaju obrasca Europskog izvještaja o saobraćajnoj nezgodi. Primjena Europskog izvještaja je praksa koja se koristi u svim zemljama Europske unije, a inicirana je od osiguravajućih kuća.

Europski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi vlasnici vozila u BiH dobijaju od osiguravajuće kuće prilikom zaključivanja police osiguranja od autoodgovornosti, a vozači ga trebaju uvijek imati u svojim vozilima. Korištenje Europskog izvještaja svoju prednost ima i u tome da vozači nisu izloženi plaćanju prekršajnih kazni, s obzirom na to da u slučaju pravilne primjene nadležna policijska stanica ne izlazi na mjesto događaja, odnosno da neće biti napravljan izvještaj o saobraćajnoj nezgodi, naglašavaju iz osiguravajućih kuća. Formular se popunjava ukoliko se desila saobraćajna nezgoda sa manjim oštećenjem, kada niko nije fizički povrijeđen i kada su učesnici nezgode saglasni oko krivice.

  • Europski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi sve se češće koristi u Kantonu Sarajevo. Prvi uvjet da bi se koristio Europski izvještaj jeste da jedan vozač učesnik u saobraćajnoj nezgodi mora priznati krivicu i ovo se može primijeniti isključivo kada je u pitanju manja materijalna šteta na automobilima. Kada prizna da je kriv, automobili se odmah uklanjaju sa ulice i razmjenjuju se podaci između učesnika saobraćajne nezgode i popunjava se unificirani obrazac Europskog uviđaja – pojasnio nam je Željko Klisara, komandir Jedinice za saobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo.

Ukoliko se policija slučajno nađe prilikom nezgode, oni pomognu vozačima da ispune obrazac.

  • U tom slučaju, ako smo se našli na mjestu nezgode, policija će izvršiti i alkotestiranje vozača koji su učestvovali u nezgodi. Policija provjerava da li su vozila uredno registrovana i nakon toga napiše službenu zabilješku. Kada oba vozača potpišu Europski izvještaj, to se više ne upućuje sudu već se direktno predaje u osiguravajuću kuću gdje je automobil osiguran. Znači, onaj koji nije kriv naplatit će štetu na svom automobilu. Vozač koji je kriv sam snosi štetu i dobit će kaznene bodove – dodaje Klisara, piše Faktor.

U slučaju saobraćajne nezgode sa manjom materijalnom štetom, mjesto saobraćajne nezgode potrebno je fotografisati sa nekoliko različitih pozicija, po potrebi izmjeriti pojedine elemente saobraćajne nezgode te izvršiti popunu obrasca Europskog izvještaja o saobraćajnoj nezgodi.

Po jedan primjerak popunjenog i potpisanog izvještaja o nezgodi uručuje se drugom učesniku nezgode i drugi primjerak se dostavlja osiguravajućem društvu, kod koga je zaključena polisa obaveznog osiguranja, odnosno društvu kod koga je izdat zeleni karton. Ukoliko su u saobraćajnoj nezgodi učestvovala tri ili više vozila, koriste se dva ili više kompleta evropskog izvještaja. Oba učesnika saobraćajne nesreće moraju potpisati Europski izvještaj. Prilikom popunjavanja Europskog izvještaja koristi se hemijska olovka. Nije beznačajno naglasiti da  redoslijed potpisivanja učesnika saobraćajne nezgode nije određen, prilikom popune.

Popunjavanje formulara nije teško, ali morate pažljivo unositi podatke. U osiguravajućim kućama rekli su nam da dobijaju polovično ili čak netačno popunjen Europski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi. Svaka greška prilikom popunjavanja formulara može da odloži isplatu štete ili čak zahtjev može biti i odbijen.

Europski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi je formular sa svim potrebnim podacima koji se odnose na saobraćajnu nezgodu. Prilikom sklapanja polise autoosiguranja dobili ste ovaj formular kod vaše osiguravajuće kuće. Pobrinite se da uvijek pri ruci imate ovaj formular, a najbolje bi bilo da formular čuvate u automobilu.

Formular sadrži prazna mjesta koja treba ispuniti i prostor predviđen za skicu saobraćajne nezgode. Podatke je jednostavno unijeti u formular, polja za unos su numerisana (mjesto nesreće, vrijeme, učesnici, tip automobila, podatke o osiguravajućoj kući…) ukoliko je drugi učesnik saobraćajne nezgode strani državljanin. Ovaj formular je lako popuniti ukoliko se popunjava na maternjem jeziku, samo pratite uputstva. 

Europski izvještaj predstavlja važan izvor informacija za osiguravajuću kuću, naročito ukoliko nema policijskog zapisnika, zato je veoma važno da pravilno unesete potrebne podatke. Procjenitelji iz osiguravajućih kuća ukazuju na sljedeće, moguće, greške prilikom unosa podataka:

Koristite hemijsku olovku i pišite čitko tako da podaci budu vidljivi i na kopijama. Sve rubrike moraju se popuniti. Trebaju se napisati podaci  iz zvaničnih dokumenata, broj vozačke dozvole, broj registarskih oznaka, broj šasije automobila… Izvještaj nije važeći bez potpisa oba učesnika saobraćajne nezgode. Pored potpisa, korisno bi bilo dopisati i broj nekog identifikacionog dokumenta učesnika u nezgodi jer se nekoliko puta desilo da učesnici demantuju vlasništvo potpisa, upozoravaju iz osiguravajućih društava.

Pokušajte da što jasnije prikažete kako je došlo do nesreće sa detaljnom skicom nezgode. Koristite strelice da pokažete u kojim pravcima su se vozila kretala. Napravite dodatne fotografije mjesta saobraćajne nesreće jer će one olakšati proces utvđivanja okolnosti pod kojima je došlo do saobraćajne nezgode. Tom prilikom budite oprezni kada je u pitanju šteta koja je nastala na automobilima da kasnije ne bi bilo problema oko iznosa štete koja je nastala tom prilikom.

Treba se popuniti samo jedan izvještaj jer se dešava da svaki učesnik popuni svoj formular sa svojom verzijom događaja. Dva popunjena formulara nisu potrebna. Nakon potpisivanja formulara, jednu kopiju zadržite za sebe, a drugu ostavite drugom vozaču. Ukoliko su u saobraćajnoj nezgodi učestvovala tri vozila, morate ispuniti dva kompleta izvještaja (krivac saobraćajne nesreće popunjava izvještaj za svakog oštećenog, savjetuju iz osiguravajućih kuća.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

JOŠ JEDNO UPOZORENJE ZA KOLAPS ZDRAVSTVENOG SISTEMA, AMERIČKA PRIVREDNA KOMORA PISALA...

0
Američka privredna komora je, kako CdM saznaje, uputila pismo premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću izražavajući zabrinutost jer, kako navode, “značajan broj pacijenta u Crnoj Gori nema dostupne ljekove i kontinuirano liječenje, uključujući i pacijente oboljele od najtežih bolesti, kao što su karcinomi, leukemije, rijetke bolesti.”