U ŠPANIJI RASTE BROJ UMRLIH OD KORONAVIRUSA

U Španiji je danas preminulo 435 osoba od koronavirusa, čime je četvrti dan zaredom nastavio rasti broj žrtava, izvijestilo je ministarstvo zdravstva, ali, kako se ističe, u odnosu na situaciju prošle sedmice i dalje je vidljiv napredak.

  • Održavamo se na razini od oko 400 preminulih posljednjih dana, ali u odnosu na prošlu sedmicu je vidljiv napredak, rekao je šef zdravstvene službe Fernando Simón na konferenciji za medije. Prošle sedmice je dnevno umiralo između 517 i 565 pacijenata.

U srijedu je minutom šutnje i puštanjem španske himne zatvoreno gradsko klizalište u Madridu koje je proteklih sedmica bilo prenamijenjeno u mrtvačnicu. S obzirom na to da su lijesovi dolazili u velikom broju gradska mrtvačnica ih nije mogla sve zaprimiti pa je u prenamijenjeno klizalište bilo dovezeno 1.146 tijela. Pritisak je popustio, a tijela se sada odvoze na druga mjesta.

U Španiji, zemlji s najviše oboljelih u Europi, inficiralo se 208.389 stanovnika, a oporavilo ih se 85.915.

Premijer Pedro Sánchez, koji u srijedu traži od parlamenta produžene vanrednog stanja u zemlji do 10. maja, rekao je kako bi u drugoj polovici maja mogao ublažiti kontrolu kretanja stanovništva. Nije iznio detalje, baš kao niti šef liječničke službe Simón.

  • Svi znamo da je pala stopa širenja koronavirusa, ali to je tek potrebno provjeriti i potvrditi. Tačno je da će se moći postupno popuštati s mjerama ograničenja kretanja stanovnika, ali uslovi za to tek trebaju biti stvoreni, izjavio je Simón.

U srijedu je broj novooboljelih porastao 2 posto u odnosu na dan ranije. Ta je stopa prisutna već nekoliko dana.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SMARAJU VAS REKLAME NA YOUTUBEU? EVO NAČINA KAKO DA IH BLOKIRTE

0
YouTube je prošle godine pokrenuo potpuni napad protiv blokatora reklama u oktobru, nakon početnog eksperimenta u malom obimu u junu.