U STAMPEDU NA ŽELJEZNIČKOJ STANICI POGINULO 36 OSOBA

10. februar je 41. dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine ima još 324 dana.

1258. Mongoli zauzeli Bagdad, tadašnji centar islamskog svijeta, spalili grad i pobili 10.000 ljudi.

1763. Mirovnim ugovorom u Parizu završen Sedmogodišnji rat, prvi oružani sukob svih evropskih sila. Sporazumom, koji su potpisale Velika Britanija, Francuska i Španija, Francuska se gotovo sasvim povukla iz Indije, a Velikoj Britaniji je prepustila i Kanadu. Španija je dobila Luizijanu i Kubu, a Pruska je zadržala Šleziju, koju je preuzela od Austrije.

1891. Zaslugom čuvenog geologa Jovana Žujovića, na Velikoj školi u Beogradu osnovano Srpsko geološko društvo, jedno od najstarijih naučnih društava u Srbiji.

1895. U Augsburgu rođen Berthold Brecht, njemački književnik. Po smionosti svog izraza, snazi eksperimenata i strastvenosti angažmana, Brecht je najistaknutiji njemački dramatičar 20. stoljeća.

1901. U Beču umro Milan Obrenović, knez (1872-1882), a potom kralj Srbije (1982-1889). Tokom njegove vladavine Srbija je stekla međunarodno priznanje na Berlinskom kongresu 1878, kada su joj pripojena i četiri okruga. Zaključio je s Bečom Tajnu konvenciju 1881. kojom je ograničena nezavisnost Srbije u korist Austro-Ugarske. Abdicirao je 1889. u korist maloljetnog sina Aleksandra.

1935. U Travniku rođen Miroslav Ćiro Blažević, nogometni stručnjak, bivši selektor Švicarske, Hrvatske, Irana te BiH.

1947. U Parizu potpisani mirovni ugovori zemalja pobjednica u Drugom svjetskom ratu i bivših saveznika Hitlerove Njemačke.

1958. U Meadvilleu u Pensilvaniji rođena Sharon Yvonne Stone, američka filmska glumica, producentica, spisateljica i bivši model. Popularnost je stekla početkom 90-ih ulogama u erotskim trilerima “Sirove strasti” i “Sliver”.

1962. Američki pilot Francis Gary Powers oboren 1960. dok je prelijetao SSSR špijunskim avionom U-2, u Berlinu je razmijenjen za sovjetskog obavještajca Rudolfa Abela.

1964. U sudaru dva australijska ratna broda u zalivu Jarvis potonuo razarač Voyager i poginulo više od 80 mornara.

1979. U Ljubljani umro slovenački političar Edvard Kardelj, visoki funkcioner SKJ i jedan od najbližih saradnika predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita. Od 1963. do 1967. bio je predsjednik Skupštine SFR Jugoslavije.

1996. IMB kompjuter nazvan Duboko plavo ušao u historiju šaha pobjedom nad svjetskim prvakom Garijem Kasparovim.

1997. Hrvatski ekstremisti iz zapadnog dijela Mostara otvorili vatru na Bošnjake iz istočnog dijela grada koji su na zapadnu stranu došli da posjete groblje. Dvije osobe su poginule, a 38 je ranjeno. Mostar je tokom rata bio podijeljen 1993. na istočni pod kontrolom Armije BiH i zapadni pod kontrolom HVO-a.

1998. Umro bivši francuski ministar inostranih poslova Maurice Schumann, tvorac projekta Evropske unije – Schumannovog plana.

2005. Umro Arthur Miller, velikan američkog pozorišta, koji je napisao “Smrt trgovačkog putnika” i čija su djela uglavnom govorila o običnim ljudima. Miller je smatran za jednog od najvećih dramskih pisaca 20. vijeka.

2006. Za predsjednika Kosova izabran Fatmir Sejdiu, visoki funkcioner Demokratskog saveza Kosova.

2013. U stampedu na željezničkoj stanici u indijskom gradu Allahabadu poginulo 36 osoba.

2014. U Woodsideu u Kaliforniji umrla Shirley Temple, američka glumica i ambasadorica.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VUČIĆ U PANICI: VIDJET ĆEMO KO JE PRIJATELJ SRBA I SRBIJE...

0
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da otpor donošenju rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a postaje sve veći i da rezultat glasanja neće biti onakav kakav su sponzori rezolucije očekivali, dodavši da borba Srbije traje i da neće biti laka, prenosi RTS.