U SUKOBIMA S ARMENSKIM SNAGAMA RANJENA 282 AZERBEJDŽANSKA VOJNIKA

Najmanje 282 azerbejdžanska vojnika ranjena su u oružanim sukobima s armenskim snagama koji su trajali od ponedjeljka do srijede, saopćilo je u subotu Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Od ukupnog broja ranjenih vojnika, 43 su se vratila u svoje jedinice nakon ukazane prve pomoći, dok je stanje 115 ocjenjeno kao zadovoljavajuće, 103 umjereno i 21 teško, navode iz azerbejdžanskog ministarstva.

Dva azerbejdžanska civila su također povrijeđena kao rezultat armenskih provokacija, dodaje se.

Prema posljednjim informacijama Ministarstva odbrane Azerbejdžana, 71 azerbejdžanski vojnik poginuo je u pograničnim sukobima proteklih dana, koji su izazvani armenskim provokacijama.

Premijer Armenije Nikol Pashinyan saopćio je da je broj poginulih armenskih vojnika u sukobima na azerbejdžanskoj granici porastao na 135.

Azerbejdžan je optužio Armeniju za provokacije velikih razmjera posljednjih dana, rekavši da su diverzanti postavili mine i da su armenske snage otvarale intenzivnu vatru na azerbejdžanske položaje.

Odnosi između bivših sovjetskih republika Armenije i Azerbejdžana napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, teritoriju međunarodno priznatu kao dio Azerbejdžana.

Azerbejdžan je u jesen 2020. godine oslobodio nekoliko gradova i više od 300 naselja i sela koja su tri decenije bila pod armenskom okupacijom. Borbe su okončane dogovorom u kojem je posredovala Rusija, javlja Anadolija.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE