To je jelo na kojem smo odrasli i uz koje nas vežu najljepše uspomene. Šarena dolma pravi se u vrijeme praznika, ali i u svakodnevnom kućnom meniju kao izbor kojima pribjegavaju najviše naše nane i majke.
Znaju li novije generacije i poznaju li tehniku pravljenja šarene dolme ili se zadovoljavaju samo degustacijom bit će i svojvrsni test današnjeg izdanja emisije Super recept – škola kuhanja.
Izazov koji drugi dan ovosedmičnog ciklusa mentori Nihad Mameledžija i Miran Karić postavljaju pred Mirnu Zeljković, Amara Zečivića i Isabellu Huseinović čini se tako dobro poznat, a je li zapravo i u praksi tako?
Šarena dolma, kako su naši takmičari saznali i naučili od naših mentora, krije i nekoliko kuharskih tajni koji mogu olakšati da se dolma napravi brže, dakle u zadatom roku.
Kako sam Nihad Mameledžija ističe, dolma se pravi vrlo oprezno u određenom periodu koji zahtijevaju sva tradicionalna bosanska jela, pa i šarena dolma.
Međutim, ako šarenu dolmu trebamo servirati za 40 minuta, onda moramo koristiti neke olakšice u kuhinji koje će pomoći da se dolma brže skuha.
Važan segment ovog jela je i meso kojim se puni šarena dolma.
Kako ovu masu učiniti što ukusnijom uz dodatak riže i začina te kako mesu dodati dovoljno vlažnosti kako bi šarena dolma bila što ukusnija danas ćemo zajedno s takmičarima naučiti u Super receptu – školi kuhanja.
Također važan segment ovog izazova je i sos kao i sama prezentacija jela, tj. serviranje šarene dolme kako bi prvo nahranili oči, a zatim uživali i u okusu ovog tradicionalnog jela.
Kako su se snašli naši takmičari koji se ove sedmice bore za opstanak, odnosno ostanak u Školi kuhanja saznat ćemo danas u 18:00 kada u programu Hayat televizija emitira najbolji kulinarski takmičarski šou-program u Bosni i Hercegovini.
Kako se naši takmičari nisu baš proslavili realizacijom jučerašnjeg izazova i za spremljenu pileću jetricu dobili znatno niže ocijene u odnosu na dosadašnje izazove, danas se moraju potruditi kako bi osigurali ostanak u Super receptu.
Motivacije im ne nedostaje, znanje dobijaju od naših mentora… Važno je samo koliko primjenjuju znanja koja su stekli od početka ove sezone Škole kuhanja.
Sve ovo dovoljan je razlog da gledate današnje izdanje Super recepta – škole kuhanja.