U ‘SUPER RECEPTU’ SE TAKMIČI I SABRINA NOGO: SVI VOLE MOJE ‘BOMBE’

Sabrina Nogo, majka je troje djece. Živi u Sarajevu gdje i radi.

Priznaje da s kulinarstvom nema nikakve veze, ali voli kuhati kada ima vremena, ali i da voli jesti.

U „Školu kuhanja“ Hayat TV-a prijavila se da bi obnovila i povratila nekadašnje kulinarske navike, vještine. Smatra da će uz druženje i ugodnu atmosferu naučiti mnoštvo novih stvari, finesa, vještina…

  • Smatram da se nekada više kuhalo ili sam pak bila dijete pa mi je to tako djelovalo. Ja sam u biti osoba koja voli jesti, uživam u jelu. Djetinjstvo pamtim po porodičnim druženjima, nekadašnjim tzv. sijelima, gdje su pite i sve vrste mesa, kao i dolmi, preovladavali. Voljela sam provoditi raspuste kod rodbine na selu uz vruć domaći hljeb, kajmak, mladi sir i mnoštvo povrća iz bašte, paradajz, krastavica, a tek kada dođe vrijeme kukuruza, to su već poslastice – priča nam Sabrina.

Ne sjećam se koje je bilo prvo jelo koje je napravila.

  • Moja mama je uvijek dobro kuhala i sjećam se da smo brat i ja, kao djeca, uvijek s njom nešto mijesili, mutili… Ali sjećam se svog prvog bureka. Pripremila sam ga za svoje rođake jer su nam roditelji bili na ljetovanju. To je bio baš burek, tanka jufka, a unutra fila za tri bureka – prisjeća se ova Sarajka.

Palačinke koje ona priprema svi zovu – „Bomba“.

  • Nema šta nema u njima – objašnjava.

Priča nam da voli sve namirnice, osim bijelog luka.

Hayat
  • Nisam ljubitelj recimo bamija, ni tikvenice, ali mogu sve jesti. Volim soseve i radujem se školi kuhanja jer ću ih naučiti praviti – njena su očekivanja.

Kuhanje smatra relaksacijom. Voli druženje s porodicom.

  • Miris kuhanja je dom, ljubav, porodica… Mene kuhanje na sve to asocira. Možda nekada i jeste bila strast, kada sam zaista imala vremena da se posvetim kuhanju i kada su djeca bila manja. Sada nas brzina života i sve obaveze odvedu na mjesta gdje jedemo, ali nastojim vikendom da imamo taj trenutak porodičnog druženja uz kuhanje i jelo. Kulinarstvo je divno zanimanje, ali se nikada nisam vidjela kao kuhar, ali kao poslastičar da jer obožavam slatko – smješkajući se priča Sabrina.

U kuhanju koristi vrlo malo začina jer je odrasla u okruženju gdje se nije jela previše začinjena hrana.

  • Koristili su se osnovni začini.  Ali sada volim probati i osjestiti okuse začina: bosiljak, metvica… ili recimo nešto ljuto. Bijeli luk, recimo, ne koristim. Ne podnosim njegov miris – govori ona.

Nikada ne bi pripremala, niti probala, puževe ili neka egzotična jela poput  onih sa insekatima, šišmišima…

  • Moram pohvaliti starijeg sina. On kada ima vremena zaista nas iznenadi sa nekim eksperimentom i dobro mu to ide – priča nam Sabrina.

Jako malo vremena provodi u kuhinji, ali uredno sve počisti.

  • Doručak je glavni obrok u našoj kući. Ručak je poprilično kasno, a večeru praktikuje muški dio porodice, oni u biti non stop nešto jedu. Međutim, svi smo umjereni u jelu, nastojimo jesti šarolio i kvalitetno – kaže Sabrina zaključujući kako njena majka fenomenalno kuha, te da će njoj trebati još puno vremena da u pripremanju ukusnih jela bude tako uspješna.  

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE