U ‘SUPER RECEPTU – ŠKOLI KUHANJA’ I SELMA VIDIMLIĆ: POSEBNU PAŽNJU POSVEĆUJEM MIRISU I IZGLEDU NAMIRNICA

Od 16. septembra u programu Hayat TV-a u „Super receptu – školi kuhanja“ upoznat ćemo 12 polaznika škole kuhanja. Spremni su da osvoje nepca žirija, ali i naklonjenost TV publike. Ovo je potpuno drugačiji sadržaj sa brojnim izazovima sigurno da će privući važnu pažnju i zadržati vas uz TV ekrane.

Cilj nam je da kroz Super recept obrazujemo i potičemo sve zainteresirane da aktivno učestvuju u očuvanju bosanskohercegovačke gastronomije jer ona je temelj naše škole.

Naši šefovi u kuhinji Nihad Mameledžija i Miran Karić, naglasak  stavljaju upravo na praksu. Na taj način polaznici stiču konkretna znanja i vještine primjenjive na tržistu rada, ali i u svojim domovima, te se na najbolji mogući način upoznaju s svim tajnama kuhinje.

Iz Sarajeva dolazi takmičarka Selma Vidimlić. Rođena je Zeničanka koja već osam godina živi u glavnom bh. gradu. Završila je Regionalno i prostorno planiranje na Prirodno – matematičkom fakultetu u Sarajevu, a danas radi kao Stručni saradnik za Prostorno planiranje.

Priča nam da njen prvi doticaj sa kuhinjom je bio tokom osnovnoh obrazovanja.

-Kada sam bila druga smjena u školi, roditelji su na poslu, ja pozovem drugarice kod sebe kući i pravimo neki doručak ili ručak prije škole. Najčešće je to bila neka tjestenina, u skladu sa godinama koje smo tada imali. Kasnije, u srednjoj školi, počela sam da sve češće kuham, ne više samo za sebe i drugarice nego za sve svoje ukućane, te tako pomažem mami u njenim svakodnevnim obavezama – prisjeća se Selma.

Dolaskom u Sarajevo i upisom na fakultet, bila je primorana da nauči kuhati razna jela.

-Do tada sam najviše se pokusirala na tjesteninu, te neku kombinaciju mesa i povrća. Na fakultetu počela sam da kuham domaća jela poput čorbi i raznih variva. Kada su čorbe u pitanju, volim da koristim svježi kopar, to sam zapamtila još kao dijete. Moja rahmetli nana je vrlo često koristila taj začin. Što se tiče domaće kuhinje, veliki sam ljubitelj punjenih paprika, japraka i dolme, naročito pečenih u rerni. Pite vrlo često pravim, to su neke moje kombinacije sa slaganim jufkama, piletinom, gljivama, blitvom… – otkriva nam naša takmičarka.

Svakodnevno kuha. Nekada su to, kako kaže, neka malo kompleksnija jela, a nekada brzinska variva ili paste.

-Doručak je obrok kojem svaki vikend posvetim posebnu pažnju. Volim jednostavne sastojke bez pretjeranog prženja. Najčešće su to obični brusketi sa mocarelom i paradajzom. Lično nisam ljubitelj omleta, ali ga znam napraviti. Kao student sam radila u jednom malom hotelu na Baščaršiji gdje me je vlasnica tog hotela naučila praviti odličan omlet. Tamo mi je bio zadatak serviranje doručka, te sam primarno pravila razne varijacije jaja – otkriva rođena Zeničanka.

Paradajz joj je omiljena namirnica. Najčešće ga koristim kao salatu ili pravi neki lagani umak.

-Domaći paradajz smatram blagom jer danas na tržištu sve češće su neke vrste koje nemaju miris i okus paradajza. Povrće općenito volim ostaviti u svježem stanju ili ga minimalno termički obraditi. Trudim se da poštujem pravila zdrave ishrane, da kombinujem namirnice sa naših prostora te primarno koristim sezonsko povrće i voće u svojoj ishrani. Od mesa najčešće kuham piletinu i puretinu, zatim ribu i crveno meso, ponekad faširano, a ponekad samo biftek pečen na maslacu i maslinovom ulju sa začinskim biljem – priča nam Selma dodajući kako je hrana puno ukusnija kada se kombinita maslac i maslinovo ulje.

-Osim jela koja se sastoje od nekih nama nejestivih vrsta buba i slično, sve bih probala. Lično ljubitelj sam mediteranske i italijanske kuhinje, kineska i indijska kuhinja mi nisu baš naročito bliske ni po ukusu, a ni po učestalosti konzumiranja – naglašava.

Voće i povrće uvijek režem suho i nikad ne kupuje velike količine. Voli da bude svježe kada ga konzumiram.

-Peciva ne pravim često. Imam nekoliko recepata i uglavnom njih kombinujem sa različitim vrstama sjemenki. Od kolača najčešće pravim banana brea, i jako sam zadovoljna kako ispadne, dok neke kompleksnije slastice ipak nikad usavršila – priča Selma Vidimlić.

Posebnu pažnju posvećuje mirisu i izgledu namirnica koje kupuje i koristi u jelima koje priprema.

-Preko ljeta paradajz najčešće koristim domaći. U Zenici imamo malu baštu i tatin hobi je povrtlarstvo i ribolov, iako to nisu neke ogromne količine, dovoljno je za našu porodicu – zaključuje takmičarka „Super recepta – Škole kuhanja“, emisije koju od 16. septembra u terminu od 18 sati, od ponedjeljka do četvrtka, možete gledati u programu Hayat TV-a.  

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VUČIĆ: NE ŽELIMO MIJENJATI GRANICE, SRBIJA ŽELI DOBRE ODNOSE SA BIH

0
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je da tužilaštvo i pravosudni organi u Srbiji stupe u kontakt sa pravosuđem u BiH i da se "zaustave priče o tajnim optužnicama i svemu drugome".