U SUSJEDSTVU SE GODIŠNJE BACI 286.000 TONA HRANE

Godišnje se u Hrvatskoj baci preko 286.000 tona ili 70 kilograma hrane po stanovniku. Oko 216.000 tona otpada stvaraju domaćinstva, a trgovci, proizvođači i ugostitelji stvaraju oko 70.000 tona.

Ministarstvo poljoprivrede, s ciljem sprječavanja gomilanja otpada, razvija sistem e-doniranja viškova hrane za potrebite. Danas su potpisani dobrovoljni sporazumi o sprječavanju nastajanja otpada od hrane s 33 domaćih donatora i posrednika.

  • Količina hrane koja se donira je na razini 1700 tona. To znači da postoji ogroman prostor za spašavanje daljnjih količina hrane kako ne bi postale otpad – rekao je Zdravko Barać, šef Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede će iskorištavajući evropski novac umrežiti sve dionike kako bi se razvio djelotvoran sustav doniranja viškova hrane, piše HRT.

  • Naš je plan do 2024. imati sve županijske banke kako bi stvorili nacionalnu banku hrane. Pratit ćemo sustav doniranja putem informacijskog sistema kojeg paralelno uspostavljamo – rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Konzum je već dobio titulu najdonatora jer goleme količine hrane daruje najsiromašnijima, piše HRT. Član Uprave Konzuma Uroš Kalinić kaže da ne ostvaruju samo finansijske uštede, već vjeruju da rade nešto što je održivo i što je primjer za sve ostale privrednike.

“ŽELIMO SPRIJEČITI DA POTROŠAČI BACAJU 12 KILA HRANE SEDMIČNO”

Među stotinjak posrednika koji doniraju hranu siromašnima je i Crveni križ. Direktorica Crvenog križa Vrbovec Jelena Mucko govori da su prošle godine podijelili 19 tona hrane.

Radi se uglavnom o hrani pred istekom roka trajanja, a dijele je starim i nemoćnim osobama te siromašnim porodicama.

  • Pokrenuli smo u Hrvatskoj edukativnu platformu ‘Biraj zeleno’ jer 75 posto otpada hrane stvaraju potrošači koji bacaju 12 kila hrane sedmično. To želimo spriječiti”, rekao je za HRT Laurentio Florin Dimitriu, direktor Nestlea za Hrvatsku, Sloveniju i BiH.

Potpisivanjem sporazuma posrednici žele do 2028. za 30 posto smanjiti količinu hrane koja završi kao otpad.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.