U TOKU ZASTUPNIČKA RASPRAVA O NACRTU BUDŽETA FBIH ZA 2022.

Na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, počela je zastupnička rasprava o Nacrtu budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

U dosadašnjem toku, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) najavila je podršku budžetu, dok je iz klupa Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH podrška uslovljena time da Federalna vlada kao predlagač ugradi odmah budžetsku stavku o većoj podršci povratku izbjeglica i raseljenih osoba.

Budžet za 2022. predložila je Vlada FBiH u ukupnom iznosu oko 5,5 milijardi KM, za jedan posto više od prošlogodišnjeg budžeta, odnosno za 53,8 miliona KM.

Vlada je predlagala i da Parlament razmotri budžet po hitnom postupku, ali je većina zastupnika to odbila te današnjom odlukom, usporila proceduru vrativši proceduralno Prijedlog budžeta u formu nacrta. To je učinjeno i za prateći akt, Prijedlog zakona o izvršavanju budžeta Federacije BiH, kao i za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji.

Budući da najvažniji finansijski akt Federacije još ne može stupiti na snagu, najavljeno je donošenje nadomješćujuće odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH za prva tri mjeseca 2022.

O toj odluci Predstavnički dom će se izjasniti možda već danas na posebnoj, vanrednoj sjednici ako aktuelna sjednica završi prije očekivanog termina. U protivnom, vanredno zasjedanje će biti sutra.

I budžet i odluku o privremenom finansiranju moraju odobriti oba doma Federalnog parlamenta da bi stupili na snagu. Sjednica Doma naroda sazvana je za četvrtak.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

UPOZORENJE METEOROLOGA: VEČERAS OPASNOST OD MRAZA, SAMO JEDAN DIO BIH IMAT...

0
- Opasnost od mraza! Naredna noć, jutarnji sati subote donose lokalno prizeman do slab mraz. Najviše na udaru istok Bosne, područje Podrinja.