U TUZLI NEMAJU UGLJA: UGROŽENA PROIZVODNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE U BIH, MORAT ĆEMO JE KUPOVATI PO VEĆOJ CIJENI

Termoelektrana u Tuzli već dva dana nema isporuku uglja, zbog čega je ugroženo normalno funkcioniranje, uz prijetnju obustave proizvodnje električne energije. Kako je potvrđeno, rješenje za BiH je u kupovini električne energije na tržištu po znatno većoj cijeni.

Rudari sedam rudnika u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH već dva dana se nalaze u radničkom neposluhu, obustavivši proizvodnju u svim proizvodnim pogonima.

Trenutno stanje najproblematičnije je za Termoelektranu u Tuzli koja od jučer ne dobija nove količine uglja iz Rudnika Kreka, zbog čega je ugrožena proizvodnja električne energije, potvrđeno je za Klix.ba.

  • U Termoelektrani Tuzla trenutno imamo u pogonu blokove šest i četiri. Najvjerovatnije tokom sutrašnjeg dana blok šest će izaći iz proizvodnje jer su potrošene zalihe mrkih ugljeva, a blok četiri ćemo zamijeniti manjim blokom tri, samo da bismo obezbijedili kontinuitet grijanja Tuzle i Lukavca”, kazao je za Klix.ba direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija.

Prema njegovim riječima, Termoelektrana u Tuzli nalazi se u teškoj situaciji duži vremenski period, a do 19. novembra ove godine iz Krekinih rudnika isporučeno joj je pola miliona tona manje uglja. Neproizvodnja od aktuelna dva dana, istaknuo je on, dodatno je otežala situaciju.

  • Električne energije još uvijek ima na tržištu, ali je žalosno što je moramo plaćati po izuzetno visokoj cijeni. Cijela situacije će se odraziti na teret Elektroprivrede BiH, ali i rudnika jer oni već dva dana nemaju proizvodnju i samim time neće imati prihoda. Generalno, novembar će biti težak u svim rudnicima”, dodao je Andelija.

Inače, od jučer ujutro u Sarajevu traju protesti rudara sedam rudnika iz sastava koncerna Elektroprivrede BiH. Sindikalne organizacije ne pristaju na bilo kakve pregovore s nadležnima, uz poruku da će se razići u trenutku kada budu ispunjeni svi zahtjevi koje su nametnuli Vladi Federacije BiH, resornom ministarstvu i Državnoj elektroprivredi.

  • Poziv za sjedanje za zajednički sto je od premijera (Fadila Novalića, op.a.) i resornog ministra (Nermina Džindića, op.a.) kontinuirano otvoren. Član pregovaračkog tima uime Elektroprivrede BiH je spreman, čekamo svakog trenutka da nas neko pozove i da započnemo te razgovore kada je riječ o zahtjevima sindikata”, naglasio je Andelija.

Andelija je stvorio osjećaj da sa druge strane ne postoji volja za razgovor, naglasivši da je nadležnima postavljen ultimatum.

  • Nisam baš siguran da bi protest bio završen i kada bi se ispunile sve tačke. Iza ovoga je nešto sasvim drugo”, zaključio je Andelija.

Podsjetimo, rudari iz sedam rudnika već drugi dan protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu i traže ispunjavanje njihovih osam zahtjeva. Pozive da pregovaraju su odbili.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE