U UKRAJINI POGINULO 221 DIJETE, A VIŠE OD 408 POVRIJEĐENO U RUSKOJ AGRESIJI

Državno tužilaštvo Ukrajine objavilo je podatke o broju djece žrtava ratnih dejstava na području ove države.

Od posljedica invazije zaključno sa podacima dostavljenima tužilaštvu jučer, više od 629 djece je ranjeno a 221 je poginulo.

Podaci ne uključuju broj djece žrtava u područjima koja su trenutno okupirana i do kojih državno tužilaštvo Ukrajine sa svojim istražiteljima ne može doći.

Ove brojke nisu konačne, jer se ne radi na njihovom utvrđivanju na mjestima aktivnih neprijateljstava, na privremeno okupiranim i nedavno oslobođenim teritorijama koje su najčešće minirane.

Prema zvaničnim podacima, do sada je poginulo 221 dijete, a više od 408 je povrijeđeno.

  • U napadu ruskih okupatora 3. maja na selo Veliki ugao Nikolajevske oblasti ranjena je devetogodišnja djevojčica. Tokom snimanja krivičnih djela koja je počinila ruska vojska u Kijevskoj oblasti, u selu Šibine pronađeno je tijelo desetogodišnje djevojčice, koja je preminula od gelera usljed pada neprijateljske granate na kuću – istakli su iz tužilaštva na Telegram kanalu.

Kao rezultat svakodnevnih bombardovanja i granatiranja od strane ruskih oružanih snaga, oštećene su 1.584 obrazovne ustanove a njih 118 je potpuno uništeno.

Glavna državna tužiteljica, Irina Venediktova objavila je jučer na svom Twitter profilu da je prva faza istraživaja ratnih zločina počinjenih od strane ruske vojske završena.

  • Ispitano je 228 svjedoka. Radimo na tome da identificiramo i privedemo pravdi sve počinioce – kazala je Venediktova.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SMARAJU VAS REKLAME NA YOUTUBEU? EVO NAČINA KAKO DA IH BLOKIRTE

0
YouTube je prošle godine pokrenuo potpuni napad protiv blokatora reklama u oktobru, nakon početnog eksperimenta u malom obimu u junu.