U VALU POSKUPLJENJA, GRAĐANI ČEKAJU SNIŽENJA DA KUPE BAREM OSNOVNO: TEŠKO JE PRIUŠTITI KVALITETAN KOMAD ODJEĆE

U brojnim bh. trgovinama već neko vrijeme traju sezonska sniženja, a odjeća i obuća mogu se naći po cijeni nižoj od 20 do čak 70 posto.

Val sniženja uvelike prazni police u trgovinama zbog čega su zadovoljni prodavači, ali i kupci koji po mnogo pristupačnijim cijenama mogu sebi priuštiti željeni komad odjeće. Danima su pregledavali ponude, pomno birali odjeću i s nestrpljenjem iščekivali početak rasprodaje, jer sebi drukčije novu odjeću, osobitu zimsku koja je skuplja, ne mogu priuštiti, piše Večernji list BiH. Čekali mjesecima i dok su u europskim metropolama velika sniženja kupce mamila još u decembru, februar je, kako kažu domaći trgovci, idealno vrijeme da svako izabere nešto po nižim cijenama.

  • Odabrala sam nekoliko jakni i kaputa koji mi odgovaraju i čekala sniženja kako bih kupila onaj koji bude najviše snižen. U trgovinama i web shopovima razgledavala sam i čizme i doslovno molila Boga da do početka velikih sniženja ostane barem nešto u mojoj veličini. Na kraju sam prije nekoliko dana uspjela kupiti oboje, doduše, ne ono što sam planirala jer se ranije rasprodalo, ali sam zadovoljna jer sam jaknu ulovila na sniženju od 70 posto, a čizme od 65 posto. Sretna sam jer sam manje platila oboje nego što je ranije bila cijena same jakne. Čak sam neplanski kupila i torbu jer mi je ostalo novca od iznosa koju sam planirala potrošiti na jaknu i čizme. Isplati se čekati rasprodaje i tada kupovati. Mi imamo prenizak standard, a cijene kao na Zapadu. S našim plaćama teško je priuštiti neki kvalitetan komad odjeće – kazala nam je Mostarka i dodala:
  • Zimska odjeća prilična je investicija i prisiljena sam kupovati na sniženjima iako se ne ubrajam za bh. uvjete u kategoriju siromašnih. Radim za neku prosječnu plaću i moram kalkulirati kada i kako nešto kupiti, pa možete zamisliti kako je onima s minimalnim prihodima. Sniženja su uvijek primamljiva, a ona zimska posebno s obzirom na to da je za komad zimske odjeće potrebno izdvojiti za bh. standard priličan iznos.

Izvršna direktorica Udruženja građana “Oaza” Trebinje Nedeljka-Neška Ilić kazala je za Glas Srpske da je svuda u svijetu karakteristično da potrošači čekaju sniženje i tada kupuju.

  • Nažalost, svi znamo kolika je potrošačka korpa za četveročlanu porodicu, a znamo i kolika su primanja takve porodice. Smatram da su potrošači u većini slučajeva prisiljeni čekati sniženja i onda kupovati – rekla je Ilić. Akcije i za hranu Odjeću i obuću na sniženjima i rasprodajama kupuje bar 70 posto građana, ali u Bosni i Hercegovini veliki je broj onih koji prate sniženja kako bi kupili i ono osnovno – hranu. Osvrnimo se i na penzionere, kako mnogi kažu, umjetnike preživljavanja. Oni se snalaze svakako, ali s malom penzijom gotovo je nemoguće pokriti sve troškove režija, lijekova i kvalitetne prehrane. Osnovnu hranu stoga su prisiljeni kupovati samo na akcijama i sniženjima. U sličnoj situaciji je i ogroman broj drugih građana. Kupuju samo u trgovačkim centrima, i to na akcijama jer su im malene trgovine preskupe. Nema ništa loše u kupnji sniženih proizvoda, ali šta kada smo zbog malih prihoda prisiljeni gotovo isključivo hranu kupovati na taj način? S obzirom na nedavna, ali i nadolazeća poskupljenja, sudbina je to većine penzionera koji sada prate akcije i obilaze trgovačke centre u nadi da će uštedjeti koju marku na ulju, brašnu, šećeru, hljebu… Građani Bosne i Hercegovine ne znaju više čega se odreći, jer im je već odavno sve, pa čak i hrana, postalo luksuz.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

MISTERIJA NESTANKA DANKE ILIĆ (2): ŠTA TO SKRIVAJU NJIVE NA PORODIČNOM...

0
Cijela Srbija i region sa strijepnjom već 4. dan iščekuju da li će policija i ovog jutra nastaviti sa kopanjem i radovima u okolini mjesta nestanka Danke Ilić u potrazi za dokazima i rješenjem misterije.