Naime, ako kod kuće imate šporet na plin – a milioni ljudi ih imaju – svakakve grozne čestice mogle bi se širiti zrakom, navodi se u članku koji je objavio Quartz.
Među njima su dušikov dioksid (NO2) koji uzrokuje ozbiljne respiratorne probleme, posebno kod djece; ugljični monoksid (CO2), plin bez mirisa koji može uzrokovati vrtoglavicu, a u određenim slučajevima čak i smrt; čestice atmosferskog aerosola (PM), sitne čestice u zraku koje također mogu razarati vaš dišni sistem. Te onečišćujuće tvari nastaju direktnim izgaranjem goriva, što je izraženije ako kuhate s, recimo, ugljenom, ali pojavljuje se i kod pripremanja hrane na šporetu na plin, navodi Index.hr.
“Nema sumnje da je ovo zanemareno pitanje”, rekao je T. Stephen Jones, doktor i epidemiolog iz CDC-a, za Quartz.
- Moramo ljudima dati do znanja koji su rizici – istaknuo je.
Ranije ove godine Institut Rocky Mountain objavio je izvještaj koji navodi na koje sve načine povećan nivo NO2 može naštetiti zdravlju djece, uključujući utjecaj na njihov IQ i sposobnosti učenja, veći rizik od astme, plućne infekcije te probleme s disanjem. U drugom je izvještaju, koje je izradio UCLA Department of Environmental Health Sciences, a naručio Sierra Club, utvrđeno da istovremeno pripremanje hrane na plinskom šporetu i u peći može NO2 podići na opasan nivo.