UBILI PREKO 130 LJUDI: POČINJE SUĐENJE ZA TERORISTIČKI NAPAD

Većina optuženih, uključujući Salaha Abdeslama, 31-godišnjeg Francuza marokanskog porijekla za kojeg se vjeruje da je jedini preživjeli član grupe koja je izvela napade, suočit će se s doživotnom kaznom zatvora.

Suđenje dvadesetorici osumnjičenih za sudjelovanje u terorističkom napadu u Parizu 13. decembra 2015., najsmrtonosnijem u mirnodopskoj Francuskoj, počinje u srijedu uz visoke mjere sigurnosti.

U napadu je ubijeno 130 osoba, a stotine su ranjene kada su teroristi, naoružani i opremljeni samoubilačkim prslucima, napali šest barova i restorana, koncertnu dvoranu Bataclan i sportski stadion. 

Uz visoku budnost policije, ulice oko Palače pravde na otoku u centru Pariza, kao i okolne obale Seine, bit će zatvorene za automobile i pješake. 

Oni koji imaju dozvolu za pristup suđenju, morat će proći kroz brojne kontrolne punktove prije nego što im bude dopušten ulazak u sudnicu. Suđenje će trajati devet mjeseci, a u njemu će sudjelovati oko 1800 tužilaca i više od 300 advokata. Francuski ministar pravde Eric Dupond-Moretti nazvao je to sudskim maratonom bez presedana. Donošenje presude očekuje se krajem maja sljedeće godine.

Većina optuženih, uključujući Salaha Abdeslama, 31-godišnjeg Francuza marokanskog porijekla za kojeg se vjeruje da je jedini preživjeli član grupe koja je izvela napade, suočit će se s doživotnom kaznom zatvora bude li osuđen. 

Drugi osumnjičeni, među kojima će se šestorici suditi u odsustvu, terete se za pomaganje u organiziranju napada. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država, koja je poticala svoje članove da napadnu Francusku zbog njenog uključenja u borbu protiv te grupe u Iraku i Siriji. 

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.