UDAR NA JOŠ JEDNU INSTITUCIJU BIH: PO PRIJAVI DODIKOVOG SNSD-A, TUŽILAŠTVO ISTRAŽUJE ČLANOVE…

Po nalogu Tužilaštva BiH istražitelji prošle sedmice boravili u CIK-u, potvrđeno je portalu "Istraga" u toj instituciji.

Glavna tužiteljiica Tužilaštva BiH Gordana Tadić formirala je predmet na osnovu prijave Dodikovog SNSD-a. Nešto ranije protiv članova CIK-a je formiran predmet na osnovu prijave Čovićevog HNS-a.

Tužilaštvo BiH izdalo je prošle sedmice naredbu da se pokrenu (pred)istražne radnje protiv članova Centralne izborne komisije BiH i troje sudaca Apelacionog odjeljenja Suda BiH koji su učestvovali u donošenju odluka o poništavanja izbora u Srebrenici i Doboju, saznaje “Istraga.ba”.

  • Istražitelji su već bili kod nas. Sve se radi po prijavi SNSD-a – potvrđeno je u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Podsjećamo, Radio televizija Republike Srpske u februaru je ove godine objavila da su čelnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), dostavili su Tužilaštvu BiH krivične prijave protiv članova Centralne izborne komisije BiH (CIK) i sudija Apelacionog odjeljenja Suda BiH koje smatraju odgovornim za poništavanje rezultata izbora u Srebrenici i Doboju.

  • Krivična prijava se odnosi na krivična djela nesavjestan rad u službi, kršenje zakona od strane sudija a u vezi sa krivičnim djelom izborne prevare – kazao je tada savjetnik za pravna pitanja SNSD-a Marko Šukalo.

Istražitelji Tužilaštva BiH su, u Centralnoj izbornoj komisiji bili prošle sedmice i, pored ostalog, tražili su i informacije o načinu imenovanja članova aktualnog saziva CIK-a.

Ovo je, inače, drugi predmet kojeg je Tužilaštvo BiH “formiralo” protiv članova Centralne izborne komisije BiH. Početkom maja, po nalogu državne tužiteljice Vedrane Mijović istražitelji su u CIK-u izuzimali dokumentaciju koja se odnosi na glasanje putem pošte. Taj predmet je formiran na osnovu prijave Hrvatskog narodnog sabora okupljenog oko HDZ-a BiH, a odnosio se na izborne rezultate u Tesliću gdje ta stranka nije uspjela osvojiti mandat u Gradskoj skupštini.

Centralna izborna komisija BiH 21. je januara poništila izbore u Srebrenici i Doboju nakon što su utvrđene brojne nepravilnosti na biralištima. SNSD Milorada Dodika je uputio žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH, ali su državne sudije 27. januara potvrdile odluke CIK-a o poništavanju izbora. Nekoliko dana kasnije, SNSD je podnio prijavu Tužilaštvu BiH, a glavna državna tužiteljica Gordana Tadić je naredila provjere članova Centralne izborne komisije BiH čijim su izborom i radom nezadovoljni čelnici SNSD-a i HDZ-a BiH. Na dan poništavanja izbora u Srebrenici i Doboju lider SNSD-a je grubo izvrijeđao članove CIK-a iz reda srpskog naroda Vanju Bjelicu Prutinu i Jovana Kalabu, rekavši da “samo fukara od Srbina može da glasa za poništenje izbora u Srebrenici”.

  • U Srebrenici su poništili srpska biračka mjesta, a potvrdili Bošnjačka. Znate kakva morate da budete fukara od Srbina da to uradite. To je dokaz političkog poltronstva i ništa drugo – rekao je tada Milorad Dodik novinarima u Doboju.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović više je puta govorio protiv aktualnog saziva CIK-a, nazivajući ih nelegalnim.

  • Netko zamislio da instituciju nadležnu za demokratsko provođenje izbora pretvori u produženu ruku politike koja već duže vrijeme radi na rušenju ustavnog poretka – kazao je Čović u julu prošle godine nakon što su u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH izabrani novi članovi CIK-a koji nisu bili kadrovi HDZ-a i SNSD-a.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE