UDRUŽENJA ŽRTAVA: POSLJEDICE GENOCIDA OSTALE TRAJNE A DEJTONSKI SPORAZUM TO NIJE PROMIJENIO

- Pozivamo međunarodnu zajednicu da konačno počne zidati čvrste i stabilne zidove na temeljima sporazuma tako što će početi uklanjati uzroke i posljedice počinjenog genocida u BiH - poručila su Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta majke enklava Srebrenica i Žepa povodom obilježavanja 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Žrtve najbolje osjete takve politike i ponovo pozivaju da se putem OHR-a nametnete zakon o negiranju genocida u godini kada se obilježava 25 godina Dejtonskog sporazuma i u godini kada se navršilo 25 godina od genocida u Srebrenici.

  • Bez povjerenja nema pomirenja – poručili su i dodaju da su žrtve još uvjek žrtve a da su zločinci heroji.

U saopštenju koje potpisuju Murat Tahirović i Munira Subašić podsjeća se da je “suština Dejtonskog sporazuma da se nije bavio uzrocima i posljedicama ratova koji su vodjeni u bivšoj Jugoslaviji.

  • Dejton je temelj, ne plafon rekao je Ambasador Velike Britanije u BiH povodom godišnjice Dejtonskog sporazuma i na najbolji način objasnio suštinu sporazuma – navodi se u saopštenju.

Ratovi su bili agresivni protiv BiH u kojoj je počinjen genocid. Države koje su vodile agresivne ratove nisu tada, pa do danas, politički sankcionisane. Te države i danas vode agresivnu politiku prema BiH sa ciljem njene podijele .

  • Štite ratne zločince koji slobodno žive na njihovim teritorijima, negiraju genocid u Srebrenici, zabranjuju upotrebu Bosanskog jezika a daju imena studentskih domova po imenima ratnih zločinaca, odaju im priznanja, nagrađuju ih i ponovo prijete preživjelim žrtvama, vodi se politika aparthejda (dvije škole pod jednim krovom). Današnja politika je slična ili skoro ista politikama koje su se vodile iz susjednih država devedesetih godina – upozoravaju predstavnici žrtava genocida.

Ukazali su i da su posljedice genocida ostale trajne te da to Dejtonski sporazum nije promijenio.

  • Svaki dan nam se otima država, svaki dan se prepisuje gruntovno na one koji su počinili genocid. Žrtve žive u strahu, nemaju mogućnost da se vrate na svoja prijeratna ognjišta (nije ispoštovan aneks 7), nemaju zaštite, nemaju zakona na nivou države koji bi štitio, nema zakona protiv negiranja genocida i presuda haškog suda. Stalno negiraju genocid i pred očima međunarodne zajednice ponižavaju žrtve, bez sankcija. Srbija i Hrvatska sabotiraju progon zločinaca i to su uspjeli prenijeti i u BiH – dodaje se u saopštenju.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

BILI SMO NA LICU MJESTA: POGLEDAJTE SNIMKE PRIVOĐENJA OSUMNJIČENIH U AKCIJI...

0
Pripadnici policije MUP-a KS u sklopu akcije "Start 2" vrše pretrese privatnih i poslovnih objekata u vlasništvu Elmedina Karišika, Seida Hadžibajrića i Lejle Begović, sestre bivšeg načelnika Ibrahima Hadžibajrića.