UDRUŽENJE APEOR SE ZALAŽE ZA PUNO POŠTIVANJE ZAKONA I PROPISA FBIH

Udruženje proizvođača električne energije iz obnovljivih resursa u BiH, a koje okuplja domaće i strane investitore i koji su investirali ili namjeravaju investirati u sektor obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini oglasili su se zvaničnim saopćenjem za javnost zbog kako su naveli kontinuirane medijske kampanja koja je usmjerena protiv malih hidroelektrana, od strane nekolikocNVO i pojedinaca, a koji su, kako je navedeno, nekompetentni da razgovaraju o ovoj temi.

Istakli su da je sve to praćeno svjesnim iznošenjem neistina, a sve u cilju dezinformisanja javnosti i nanošenja direktne štetedomaćim i stranim investitorima koji su u izgradnju malih hidroelektrana na teritoriji Federacije BiH do sada investirali preko 200 mil. KM.

  • Nejasno je zašto se niko od predstavnika zvaničnih institucija Federacije Bosne i Hercegovine, u čijoj nadležnosti je regulisanje sektora obnovljivih izvora energije u FBiH ne izjasni o konstantnim neistinama koje segrađanima Federacije plasiraju putem medija odstrane pojedinih NVO, kada su male hidroelektrne u pitanju. Napominjemo da je Vlada FBiH na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, na 237. sjednici, održanoj  24.09.2020. godine, donijela  Odluku o utvrđivanju jediničnog iznosa naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije (JN2020) za četvrti kvartal 2020. godineu iznosu od 0,004727 KM/kWh koja je objavljena u Službenim novinama Federacije BiH broj 69/20 od 30.09.2020. godine. S obzirom da je Federalno ministarstvo energije,  rudarstva i industrije predložilo Vladi Federacije BiH iznos jedinične naknade, jedino je ono mjerodavno da objasni na osnovu koji podataka se došlo do tog iznosa, i da informiše građane Federacije Bosne i Hercegovine o stvarnim razlozima plaćanja naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljvih izvora energije i efikasne kogeneracije, a ne pojedinici iz kojekavih NVO, koji svjesno dezinformišu javnost i šire neistine o malim hidroelektranama, zarad svog ličnog interesa i interesa svojih nalogodavaca koji ih zdušno finansiraju na štetu Federacije Bosne i Hercegovine i njenih građana – navode u saopćenju iz Udruženja proizvođača električne energije iz obnovljivih resursa u BiH.

Kako navode dalje, izračun  garantovanih otkupnih cijena za postrojenja za iskorištavanje obnovljivih izvora energije u Federaciji Bosni i Hercegovine je u nadležnosti Regulatorne agencije za energiju u Federaciji BiH-FERK, koja je jedina mjerodavna da obrazloži trenutno važeće garantovane cijene.

  • A ne pojedinci iz NVO sektora koji nemaju osnovnog znanja o elektroenergetskom sektoru, ali su spremni da svjesnim iznošenjem neistina o malim hidroelektranama dovedu u zabludu građane BiH. Ovom  prilikom želimo da građane FBiH upoznamo sa trenutno važećim garantovanim otkupnim cijenama postrojenja za korištenje obnovljivih izvora energije i  efikasne kogeneracije, a čiji je izračun, u skladu sa Pravilnikom o metodologiji o načinu utvrđivanja garantovanih otkupnih  cijena električne energije iz postrojenja za korištenje obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije (“Službene novine Federacije BiH”, broj 50/14), napravila Regulatorna komisija za energiju u FBiH, a usvojila Vlada FBiH na  233.  sjednici, održanoj 28.08.2020. godinea koje su objavljene u Službenim novinama Federacije BiH broj 61/20 od 02.09.2020. godine – ističu iz Udruženja i nastavljaju:

“Iz navedene tabele, koja je napravljena na osnovu trenutno važećih garantovanih cijena za potrojenja za iskorištavanje obnovljivih izvora energije, jasno se vidi, da je jedinični iznos podsticaja po proizvedenom kWh najmanji kada su u pitanju  male hidroelektrane (Referentna cijena je cijena koju plaćaju svi snabdjevači na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine,  a dio iz podsticaj  se odnosi na sredstva prikupljena od krajnjih potrošača)”.

Na kraju su istakli da se zbog svega gore navedenog nadamju da građani Federacije Bosne i Hercegovine neće nasjesti na jeftino medijsko spinovanje koje pojedine NVO provode već duže vrijeme, niti na pokušaje pojedinih političara da male hidroelektrane iskoriste kao predizbornju kampanju i skretanje pažnje javnosti sa aktuelnih problema sa kojima se građani Federacije BiH susreću uz svakodnevnom radu i životu.

  • Svjedoci  smoda  je  problematika  malih  hidroelektrana  postala  problem  broj  1. u  FBiH,  te  da pojedincima  odgovara  da  se  sva  pažnja  usmjerika  vještački  stvorenom  problemu  zvanommalehidroelektranekoji jedino postoji u FBiH, dok u svim normalnim zemljama, one predstavlju obnovljivi izvor energije i u službi suekonomskog razvoja i energetske nezavisnosti kompletne zemlje, a ne na aktuelne probleme u kojima se nalazimo. Udruženje APEOR se zalaže za puno poštivanje zakona i propisa Federacije Bosne i Hercegovine i poziva sve nadležne institucije da građanima Federacije Bosne i Hercegovine na objektivan način predstave obnovljive izvore energije i sve što je vezano za njih, kako bi se konačno zaustavila neosnovana hajka koja se provodi od strane kojekakvih NVO i pojedinaca protiv malih hidroelektrana a koji rade na štetu svih građana Federacije BiH a za ličnu korist i korist svojih finansijera. Ovim putem javno pozivamo nadležne instuitucije da u skladu sa važećim zakonskim propisima koji su na snazi u Federaciji BiH kontrolišu izgradnju i rad malih hidroelektrana i ukoliko otkriju nepravilnosti iste sankcionišu, ali isto tako pozivamo nadležne institucije koje su zadužene da provode zakone Federacije BiH da sankcionišu i sve ostale aktere koji svjesno krše zakone i dezinformišu javnost u Federaciji BiH iznošenjem neistina o malim hidroelektranama i obnovljivim izvorima energije u FBiH – naveli su u saopćenju Udruženja proizvođača električne energije iz obnovljivih resursa u BiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

UBIO SUPRUGU I TROJE DJECE PA IZVRŠIO SAMOUBISTVO ZBOG LAŽNOG CERTIFIKATA...

0
Muškarac je ubio suprugu i troje djece nakon čega je izvršio samoubistvo zbog lažnog certifikata o vakcinaciji i straha da će mu djeca biti oduzeta nakon što je otkrivena njegova krivotvorina, saopćio je njemački tužilac u utorak.