UGLEDNI NAUČNIK UPUTIO DOBRE VIJESTI: SVIJET JE BLIZU VAKCINE, TREBA SE VAKCINISATI I PROTIV GRIPE

Ugledni hrvatski naučnik Ivan Đikić komentarisao je trenutni razvoj pandemije koronavirusa, ali i razvoj istraživanja o ruskoj vakcini koja je uzburkala cijeli svijet.

  • Svijet je blizu vakcine. Imate osam vakcina koje napreduju u kliničkim istraživanjima. To je vrlo pozitivan rezultat, čak i ovo rusko, za koje smo bili kritičnog mišljenja da nisu bili objavljeni podaci. Prošle sedmice objavljeni su u Lancetu i uistinu su impresivni podaci o stvaranju antitijela kod pacijenata. No sama registracija je prerana –  kazao je Đikić.

Dodao je i kako je dobro to što se dogodilo u Oxfordu jer se radi vrlo kritično.

  • To pokazuje povjerenje u sistem i vjerujem da građani imaju određenu dozu sigurnosti da će ta vakcina biti djelotvorna i neštetna – kazao je.

Poručio je da je svakako važno i vakcinisanje protiv gripe.

  • Treba vakcinisati i djecu. Tako štitimo i sebe i okolinu, a istovremeno ćemo pomoći liječnicima da bolje prepoznaju zarazu koronaviruso – istaknuo je.

On kaže i kako povećani brojevi zaraženih, ali i umrlih, ne pokazuju Hrvatsku u dobrom svjetlu u Evropi. Kad je riječ o mjerama, Đikić smatra da su stroge mjere trebale biti i ranije uvedene.

  • Mislim da je Nacionalni stožer postao puno oprezniji u iznošenju podataka prema javnosti pa javnost bolest može percipirati ozbiljnu kao što i jest –  rekao je, prenosi Nova TV.

Na pitanje je li dobra ideja smanjivati broj dana u samoizolaciji, Đikić kaže da to ovisi od zemlje do zemlje. U Hrvatskoj to u jednoj županiji može biti dobro, a u drugoj ne.

  • Moramo biti oprezniji i kritičniji – kaže.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE