UHAPŠEN MUŠKARAC KOJI JE S 20 GODINA BRUTALNO MUČIO I UBIJAO LJUDE U VUKOVARU

Policija je u saradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku i Sigurnosno-obavještajnom agencijom, 18. marta 2021. godine dovršila kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjim hrvatskim državljaninom, za kojeg sumnjaju da je mučio i ubijao civile u Vukovaru kada je imao 20 godina.

Kriminalističko istraživanje je provedeno u više etapa te je utvrđena sumnja da je navedeni hrvatski državljanin, tada 20-godišnjak, 15. septembra 1991. godine kao pripadnik paravojnih formacija na području naselja Sajmište u Vukovaru, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, grubo fizički zlostavljao i ubijao civilno stanovništvo.

Sedam žrtava

Ubijeni su 27-godišnjak, 24-godišnjak, 33-godišnjak, 37-godišnjak, 35-godišnjak, 37-godišnjak, 55-godišnjak.

Utvrđena je sumnja da je tada 20-godišnjak u sklopu grupe u Vukovaru u podrumu kuće pronašao civile te uz prijetnju vatrenim oružjem na dvorište prvo izveo žene i djecu, a potom sedam navedenih muškaraca. Muškarce su polegli licem prema tlu te ih tukli rukama, nogama i kundakom puške po cijelom tijelu. 

Žene i djecu su potom vratili u kuću, a muškarce uz prijetnju vatrenim oružjem vodili ulicom u smjeru grada gdje su usmrtili šest muškaraca dok je 55-godišnjak ostao ranjen. Nakon toga su se vratili po žene i djecu te ih također krenuli voditi ulicom u smjeru grada u čemu ih je spriječio nepoznati oficir srpske vojske te su ih ponovo vratili u podrum kuće, a gdje se kasnije sam vratio i ranjeni muškarac. Sljedeći dan su nepoznati pripadnici srpskih paravojnih formacija odveli ranjenog 55-godišnjaka te ga ubili.

Ekshumirano šest tijela

Nakon postupka reintegracije Hrvatskog Podunavlja provedena je ekshumacija i identifikacija šest osoba iz ovog događaja, dok se jedna osoba, tada 27-godišnjak, još uvijek vodi kao nestali.

Osumnjičeni 50-godišnjak (tada 20-godišnjak) uhapšen je jučer te je danas po dovršetku kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku PU osječko-baranjske. 

Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijeta je kaznena prijava za počinjeno kazneno djelo “Ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, piše Index.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TOPLANE NASTAVLJAJU S GRIJANJEM U KANTONU SARAJEVO

0
Obzirom da se još uvijek nisu stekli uslovi za završetak sezone, a imajući u vidu temperature vanjskog zraka i u narednim danima, KJKP „Toplane – Sarajevo“ nastaviti će sa grijanjem u Kantonu Sarajevo.