UJUTRU PRVO POPIJETE KAFU PA ONDA JEDETE?

Evo šta to radi vašem zdravlju

‘Kafa pridonosi povećanom stvaranju kiseline u želucu i može opustiti barijeru, također poznatu kao sfinkter, koja razdvaja želudac i jednjak’.

Uz vodu, kafa je piće koje se najviše konzumira. Mnoštvo istraživanja sugerira da je to općenito zdrava navika – ona koja pomaže u zaštiti od određenih kroničnih bolesti i čak smanjuje rizik od prerane smrti. Međutim, stručnjaci kažu da ako pijete kafu na prazan želudac, postoje neki načini na koje to može negativno utjecati na zdravlje vašeg želuca, piše Best Life.

Dr. med. Chantel Strachan, liječnica primarne zdravstvene zaštite i specijalistica interne medicine u Columbia Primary Care, kaže da neki ljudi koji ujutro prvo instinktivno posegnu za kaFom mogu osjetiti niz neugodnih simptoma. Određena hrana može potaknuti refluks kiseline i žgaravicu, uzrokujući žareću bol u prsima i gornjem dijelu trbuha. Za mnoge ljude kafa ima ovaj učinak.

U nekim slučajevima hronični refluks može povećati rizik od razvoja Barrettovog jednjaka – stanja u kojem sluznica jednjaka postaje oštećena, zadebljana i upaljena kao rezultat refluksa kiseline. Iako se to događa rijetko, Barrettov jednjak se u nekim slučajevima može razviti u rak jednjaka, ali josš nema dokaza da je ovo dvoje uzročno povezano.

Ipak, neće svatko tko pije kavu na prazan želudac snositi posljedice, a vrijedi napomenuti da kafa ima i mnoge potencijalne zdravstvene dobrobiti. To uključuje umanjenje rizika od srčanih bolesti, dijabetes tipa 2 i raznih vrsta raka. Čini se da dobrobiti uglavnom nadmašuju potencijalni rizik ‘

Također, neke studije su pokazale da ispijanje kave također može smanjiti rizik od Parkinsonove bolesti, spriječiti Alzheimerovu bolest, boriti se protiv pretilosti, zaštititi jetru i još mnogo toga. Umjesto da je izbacite ili smanjite, pojedite mali doručak prije nego što popijete prvu šalicu i to bi vam trebalo pomoći u zaštiti vašeg želučanog sustava od prodora kiseline.

Ipak, Strachan kaže da je najvažnije slušati svoje tijelo: ‘Ako kafa na prazan želudac pridonosi bilo kakvim nepovoljnim gastrointestinalnim simptomima, prekinite je tako konzumirati’. Ako nemate simptome, vjerojatno nema potrebe za promjenom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE