UKIDANJE OBAVEZNOG VOJNOG ROKA NAJVEĆA GLUPOST: SARAJEVSKI JOHN DOE OBJASNIO SVE

Adis Ahmethodžić, poznatiji pod umjetničkim imenom Sarajevski John Doe, je mladi umjetnik i pisac modernog doba.

Svojim tekstovima širom Bosne i Hercegovine ostavlja sve bez daha, a posebno njegove pratioce na društvenim mrežama iz cijeloga svijeta.

Kada u Sarajevu kažete Sarajevski John Doe, svi znaju o kome je riječ.

Kako je i sam nedavno izjavio za Hayat.ba njegove priče i pjesme su se zaista tako i desile.

  • Sve što iz čovjeka izađe je njegovo i tiče ga se. Nije naravno sve autobiografija, niti su se sve priče i pjesme zaista tako i desile, ali čim se javila potreba da se zapišu, neka je onda žica u insanu okinuta.

Pa se tako osim pjesme može pronaći i poučne stvari iz života. Sada je govorio o već skoro zaboravljenoj temi – odluženju vojnog roka. Govorio je o vojnom roku, mladim, muškarcima, državi…

Njegov post prenosimo u cijelosti:

Često stari i ja govorimo da je ukidanje obaveznog vojnog roka najveća glupost koja je urađena na ovim prostorima u zadnjih dvadesetak godina. Da je jedna čitava dimenzija odrastanja i muškosti nepovratno izgubljena. Da se karakteri sada sporije grade.

Da smo manje odlučni, da lakše pucamo, ali i da nas lakše ponesu ego nebesa, pa sebe sami slavimo za minorne stvari. Da nemamo osjećaj ispravnih vrijednosti. Da skromnost izumire. Da se ne poštuje ništa i niko. Da je sve samo užitak i laka korist.

I klimamo se iz jedne krajnosti u drugu, rijetko nalazeći stabilnost karaktera, koju je, veli mi otac, vojska umjela da disciplinom usadi u insana. I ne znam da li je do toga ili do nečega drugog. Ne znam ni da li bismo bili drugačiji da su nam ostavili vojničke službe, ili nam je prosto trebala koja knjiga više.

Ali znam da dopuštamo previše. Znam da nas svaki dan gaze i nadjačavaju gori od nas. Znam da trpimo poniženja iz dana u dan na svakom frontu gdje karaktet stoji. Znam da nam mnogo toga ispred nosa uzimaju. Znam da radije odustajemo i odlazimo nego što ostajemo i borimo se. Znam da nemamo identiteta. Da puštamo da prolaze uvrede i ismijavanja.

Znam da smo podredili čast lakim zadovoljstvima i nekvalitetnim ženama. Znam da nas može manipulisati ko kako hoće, kad god poželi. Znam da ne zahtjevamo da nas se poštuje. Znam da nismo autoritet. Znam da ne tražimo rezultat nego lahak put. Znam da nećemo umjeti odgojiti djecu.

Znam da nećemo umjeti odbraniti zemlju ako bi neko opet krenuo na nas. Znam da nećemo znati biti domaćini kakvi su naši djedovi bili. Znam da bismo prodali lični identitet za nešto malo više novca na računu. Znam da smo plitki i ograničeni. Znam da ćemo izgubiti historiju i sve naše vrijednosti, jer ni za šta ne ustajemo osim za sebe.

I ne znam i neću da tumačim žene, niti je moje da o tome vazim – ali znam da mi muškarci odavno nismo, kakvi su bili oni prije nas. Da nismo ni sjena djedova nam i očeva. I da smo sve gori kako vrijeme ide. A da li je do vojske ili je do knjige, neka kaže vrijeme koje nas čeka. Do nečeg jest’.

(Emrah Fejzović)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.