UKLONITE KAMENAC BEZ BEZ PUNO MUKE: NEMA HEMIJE I VRLO JE JEFTINO

Želite li da se riješite kamenca nataloženog u kuhalu za vodu, posegnite za limunom.

Vrlo je jednostavno. Narežite ga na kolutiće, ubacite u kuhalo, dodajte vodu i prokuhajte. Kad voda provri, ostavite je još u kuhalu nekih pola sata. Nakon toga ponovno uključite uređaj neka proključa pa ga na kraju isperite hladnom vodom.

Moćni limun čisti jetru, štiti od od gripa i prehlade. Osim toga, limun ubrzava razgradnju masti i snižava masnoću u krvi.

Postoji još jedan način kako ukloniti kamenac iz kuhala za vodu bez puno muke. Naspite alkoholno sirće tako da prekrije dno. Ostavite da odstoji najmanje 15 minuta, a kod većih naslaga kamenca i nekoliko sati. Na kraju isperite vodom dok miris sirćeta ne nestane.

Aparat za kafu od kamenca se najlakše čisti mješavinom sode bikarbone i vode. Nakon što mješavinu stavite u aparat, ostavite da odradi jedan ciklus (kao da kuhate kafu) i na kraju dobro isperite vodom.

Slavine i površine oko njih od kamenca će očistiti alkoholno sriće. Stavite vatice natopljene sirćetom na mjesta gdje se nakupio kamenac, a možete koristiti i kuhinjske papirnate ubruse. Neka odstoje neko vrijeme pa operite vodom.

I krastavci pomažu u uklanjanju kamenca. Uzimite krišku krastavca pa njome trljajte površinu koju želite očistiti.

Naslage kamenca može da ukloni i grejp – prepolovite ga pa na jednu polovinu stavite so. Time trljajte površine zahvaćene kamencom. Naime, spoj kiseline iz voćke i soli pomaže da kamenac omekša pa ga je lakše ukloniti. Ovaj trik je posebno koristan na slavinama.

Domaći sprej za čišćenje kupatila

Radi se o spreju koji je vrlo jednostavno napraviti, a pomoći će vam da očistite kupatilo od prljavštine i manjih naslaga kamenca po pločicama.

Postupak: U bočicu se stavi tri četvrtine sirćeta i jedna četvrtina sredstva za pranje posuđa. Poprska se po pločicama, umivaoniku i kadi te ostavi nekoliko sati. Na kraju se protrlja spužvicom i ispere.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.