UKOLIKO PRIMIJETITE OVU STVAR NA NOKTIMA, HITNO KOD LJEKARA: MOŽE BITI JAKO OPASNO!

Nokti su sačinjeni od slojeva proteina i počinju da rastu od korjena pod zanokticama, a onda završavaju kao naslage mrtvih ćelija.

Međutim, koža pod nokatnom pločom je, naravno, živa i puna osetljivih nervnih završetaka i krvnih sudova.

Upravo zato, kad pritisnete nokat ili ga nečim dublje oštetite, osjetite bol i neprijatnost. Zato je i moguće da “nokti bole”. Također, neke promjene na noktima mogu biti posljedica i znak ozbiljnih oboljenja.

Paronihija

Paronihija je infekcija kože oko nokta koju izaziva bakterija ili gljivica kandida. Uzrok može biti grickanje noktiju, sječenje ili guranje zanoktica, kao i pretjerano izlaganje dejstvu vode.

Simptomi paronihije su bol, crvenilo i otok u predjelu zanoktice. Moguće je i da nokat promjeni boju, kao i da se pojave plikovi puni gnoja, naročito ako je uzrok bakterijska infekcija. Oboljeli ima osjećaj vreline i “pulsiranja” na mjestu zaraze.

Ako se bolest ne liječi na vrijeme, moguće je i da se nokat odvoji. Bol se može olakšati potapanjem ruke u toplu vodu nekoliko puta dnevno. Za bol se može uzeti analgetik, dok infekciju treba liječiti antibiotskim ili antigljivičnim sredstvima. Ako se bolest zapusti i proširi, moguće je da budu neophodni čak i oralni antibiotici.

Gljivična infekcija noktiju

Onihomikoza, odnosno gljivična infekcija noktiju se češće javlja na stopalima, ali je moguća i na rukama. Razlikuje se od paronihije po tome što se razvija ispod nokta, a ne oko njega. Nokat može da zadeblja, promeni boju, ispuca ili se lomi.

Obično je za liječenje ovakve infekcije potrebno više “krugova” antigljivične terapije, a neophodna je i maksimalna higijena.

Žuti nokti

Požutele nokatne ploče mogu biti izazvane običnim crvenim lakom ako je bio namazan bez prethodne podloge, a do ovakve promene dovodi i pušenje cigareta. Međutim, ako oni i zadebljaju ili izgleda kao da su prestali da rastu, to može biti i znak nekog oboljenja.

Pored ozbiljne infekcije gljivicama koja zahtjeva hitno liječenje, požutjeli nokti mogu biti i promjena koja prati reumatoidni artritis ili neku bolest pluća.

Koilonihija

Kašikasti nokti – udubljeni u sredini – posljedica su stanjene nokatne ploče. Promjena se javlja ako osoba pati od anemije, ima neko stomačno oboljenje, ne hrani se pravilno ili pati od celijakije.

Otečeni nokti – “clubbing”

Izraz “clubbing” (izgovara se klabing) je skraćenica od engleskih naziva za cirozu, Kronovu bolest, apsces pluća, ulcerozi kolitis, brahijalnu arterio-vensku fistulu, bronhiektaiju, infektivni endokarditis, neoplaziju i Gravesovu bolest.

Sva ova oboljenja mogu dovesti do promjene oblika noktiju, tako da izgledaju otečeni i zakrivljeni. Ovo može i da ukazuje na karcinom pluća, a provjerava se jednostavnim testom.

Oslonite prste obje ruke jedan na drugi i provjerite da li vam se nokti dodiruju, kao na snimku dole. Ako se ne dodiruju, treba da posjetite ljekara.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.