UKOPALA SAM ISJEČENE GLAVE, DVIJE-TRI KOSTI: SINOVIMA HATKI HADŽIBULIĆ KRVNICI SU U CVIJETU MLADOSTI PREKINULI ŽIVOT

Hatka Hadžibulić danas je u Bajramovićima kod Srebrenice.

Tu se vratila poslije genocida koji je počinjen i nad njenom užom i širom porodicom i rodbinom.

Novi početak je bio težak. A, teško je i svako jutro koje joj osvane, svaki akšam koji dočeka jer i danas, dvadesetšest godina nakon krvavog jula, vraćaju joj se strašne slike.

Pred očima su joj i dalje krvnici koji su bez milosti ubijali sav muslimanski živalj koji se našao pred njima.

Ostala je bez mnogih članova porodice.

  • Imam dva sina i imam unuka. Dva sam ukopala, dosta sam izgubila. Imam ovdje brata ukopana u Potočarima i imam dvije snahe što su mi za braćom, ubijene su i one, imam četiri bratića i dva brata ubijena, dva sina, pet djeverića i sestrića mi ubili, kaže.

Ona nije jedna od mnogih koji se Potočara sjete samo 11. jula. Više puta godišnje doći će u Memorijalni centar, pomilovati nišane i proučiti fatihu Mirsadu i Rešidu.

Jednom je bilo 21., a drugom 23. godine. U cvijetu mladosti krvnički kasapini nisu im dozvolili da prožive mladost.

  • Vratila sam se u Srebrenicu, tu imam i djecu.
  • Potrese me svaki  put kada dođem ovdje, u Potočare. A, kako neće kada ovdje imam  dva sina ukopana i četiri sina od djevera. Ovdje imam brata, ovdje bratića isto ukopan (op.a. pokazuje na mezar).

Kolika god zločincima kazna bila izrečena nije dovoljna. Reči će ovo i Hatka ali i svi drugi koji su svjesni planskog istrebljenja jednog naroda.

  • Kako će biti dovoljna, opet bi zahvalila Allahu da sam ukopala sve, da sam ukopala djecu čitavu, nego isječene glave, noge i ruke i sve… ukopala sam dvije tri kosti, i opet bi zahvalila Bogu ako su njihove. Al insan mora sve da pretrpi, ono što mu je Allah dao, da devera.

(Amir Saletović, Emrah Fejzović)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE