UKUPAN BROJ DOSAD ZARAŽENIH VIRUSOM KORONA U BIH 90

Ukupni broj osoba zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini jutros je bio 90 nakon što je tokom dana potvrđeno kako je zaražena još jedna osoba iz Konjica.

Novi slučaj zaraze povezan je s već ranije utvrđenim izvorom, odnosno s muškarcem iz Srbije koji je bio zaražen, a došao je u Konjic 11. marta kako bi tamo sudjelovao na velikom skupu kojim je obilježen rad tvornice streljiva Igman.

Tada je zaražen veći broj osoba uključujući direktora tvornice. Virusom su se na tom skupu zarazile i tri osobe iz Sarajeva kod kojih je bolest potvrđena testiranjem u petak navečer.

Pojedinačno najveći broj zaraženih i dalje je s područja Banje Luke.

Ministar unutarnjih poslova RS-a Dragan Lukač potvrdio je u subotu lokalnim medijima kako će zbog sve težeg stanja u tom entitetu uskoro biti uveden policijski sat.

Kazao je kako se samo čeka službena odluka kriznog štaba.

Od subote je u funkciji i osam šatorskih naselja koja su postavljena uz granične prijelaze unutar BiH, a u njih će se smještati sve osobe koje ubuduće budu ulazile u tu zemlju.

Tamo će ostati u izolaciji 14 dana kako bi se spriječilo da eventualno prenesu zarazu.

PRedsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je državljane svoje zemlje koji se trenutno nalaze u inozemstvu da ne dolaze u BiH ako ne moraju sve dok traje kriza, a od policijskih tijela zatražio je da bez ikakve zadrške poduzmu mjere prema neodgovornim pojedincima koji krše zapovijedi i odluke o zabranama kretanja i samoizolaciji.

  • Predsjedništvo i ja kao predsjedavajući učinit ćemo sve što možemo kako bismo dali što učinkovitije odgovore na širenje koronavirusa. Pratimo sve što se zbiva i poduzima u svijetu protiv nevidljivoga neprijatelja kako bi štete za naše ljude i gospodarstvo bile što manje – kazao je Džaferović.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.