UKUSAN I KREMAST: NAJBRŽI RECEPT ZA NAJBOLJI ITALIJANSKI SLATKIŠ

U prevodu sa italijanskog “tiramisu” znači “pokupi me”, “razvedri me” ili “podigni me”. Pa, evo recepta za čuveni italijanski slatkiš koji vas “podiže” za manje od pola sata.

Suprotno mišljenju mnogih ljubitelja ovog dezerta, “tiramisu” nije tradicionalni italijanski kolač i ne može se naći u italijanskim kuvarima prije 1960. Jedna teorija kaže da je tiramisu izmišljen 60-ih godina prošlog vijeka u restoranu “La Beccherie” u Trevizu, u pokrajini Veneto, druga da je slična poslastica pravljena još u 17. vijeku u Sijeni u čast velikog vojvode Kozima III Medićija, ali da je prestala da se pravi jer je bila lako kvarljiva – zbog svježih jaja i sira.

Tradicionalni tiramisu sadrži kratku listu sastojaka: keks, žumanca, šećer, kafa, maskarpone sir i kakao u prahu. U originalnom receptu nema alkohola, a oblik torte je okrugao, iako oblik keksa favorizuje pravougaoni oblik.

Tokom vremena, zamjenom nekih sastojaka, uglavnom kafe, pojavile su se brojne varijante kao što su tiramisu sa čokoladom, amareto, jagodama, limunom, jagodom, ananasom, jogurtom, bananom, malinom, kokosom… Možete da eksperimentišete, ali mi vam danas predstavljamo standardni recept za tiramisu, koji se jako brzo sprema, a nosi pun ukus.

Sastojci

  • 150 gr piškota
  • 3 žumanceta
  • 100 gr prah šećera
  • 300 gr maskarpone sira
  • 200 ml slatke pavlake
  • 250 ml instant kafe
  • rum
  • kakao

Priprema

Skuhati instant kafu, dodati rum i staviti da se hladi. U žumanca staviti šećer, mikserom izmutiti i miješati na pari da se zgusne. Slatku pavlaku umutiti . U činiju staviti umućena žumanca, dodati sir i slatku pavlaku, pa sve lijepo izjednačiti.

Bakina kuhinja

Manji pleh obložiti providnom folijom, pa po dnu poređati piškote koje ste prethodno umočili u instant kafu i rum.

Preko piškota staviti pola krema pa poređati ponovo piškote. Prekriti folijom i ostaviti 20 min u zamrzivač da se malo stegne.

Okrenuti na poslužavnik, skinuti foliju i premazati ostatkom krema. Posuti kakom prahom i staviti u frižider na nekoliko sati da se ohladi.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE