UKUSAN I ZDRAV RUČAK: NAPRAVITE TIKVICE PUNJENE RIBOM

Riba je rijetko na našoj trpezi iako je bogata omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, antioksidansima, vitaminima, mineralima, kvalitetnim proteinima, složenim ugljikohidratima, nezasićenim masnoćama.

RAS

Donosimo još jedan recept za blagodat vašeg zdravlja.

Sastojci

  • 1 kg tikvica
  • 200 g barenog oslića
  • 300 g barenog pirinča
  • 1 čen bijelog luka
  • tucana ljuta paprika
  • so
  • 2 dl paradajz pirea
  • 2 kašike ajvara
  • slatka mljevena paprika
  • 1 dl ulja
  • Priprema

Tikvice dobro operite, pa ih isjecite na kolutove dužine 3 centimetra. Nožem ih pažljivo izdubite. Za fil skuvajte ribu, a kada se ohladi usitnite je i izmješajte s pirinčem. Masu začinite bijelim lukom i tucanom paprikom. U šerpu naređajte prazne tikvice, pa ih polako punite filom. Pripremljene tikvice pecite 20 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni. Za to vrijeme napravite sos.

U tiganju zagrijte ulje, sipajte paradajz pire i ajvar, promiješajte, pa dodajte sitno sjeckan bijeli luk, slatku papriku, so i biber. Tako pripremljeni sos krčkajte 10-ak minuta.

Tikvice izvadite iz rerne, prelijte ih sosom i vratite još malo u rernu da se dopeku.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.