UKUSNI OBROK PREPUN VITAMINA: SARMICE OD KELJA SA KUHANIM KROMPIROM ĆE VOLJETI SVI

Predlažemo da sarmice servirate uz kuhani krompir začinjen s malo maslinovog ulja i peršuna.

Recept je veganski i bez glutena. Navedene količine su za 4 porcije (uz prilog po izboru).

Sastojci:

12-14 listova kelja srednje velike glavice
170g heljde u zrnu
1 crveni luk
2 manje šargarepe
2 čehna bijelog luka
2 kašike maslinovog ulja (za dinstanje) + 2 kašike(za
250 ml pasate)
150ml vode (možete koristiti vodu u kojoj ste blanširali kelj), i više po potrebi
50ml crnog vina (opciono, možete zamjeniti s bujonom ili vodom)
½ kašičice soli, 1 kašika soja sosa, 1 kašika dimljene paprike, lovorov list

PRIPREMA:

U većem loncu zagrijte vodu do ključanja pa, posolite i ubacite listove kelja, potopite ih i prokuhajte oko 3 min da omekšaju. Po kuhanju ih odmah izvadite u posudu s hladnom vodom pa ocjedite i ostavite sa strane dok pripremate punjenje.

Heljdu isperite pa stavite da se kuha u loncu s dvostruko više vode (razmjera heljde i vode 1:2). Kad voda provri, smanjite vatru, posolite i nastavite da kuhate 5 min.

U tiganju zagrijte maslinovo ulje pa dodajte sitno isjekcani luk, šargarepu, bijeli luk i začine i dinstajte uz mešanje par minuta. Dodajte vino, pasatu i vodu, dodajte heljdu i kuhajte na laganoj vatri još 15-ak minuta, uz mješanje, dodajući po potrebi još vode.

Zagrijte rernu na 180 stepeni i manju posudu za pečenje (oko 30×30 cm) premažite s maslinovim uljem.

Uzmite veći tanjir ili dasku pa list kelja raširite i poravnajte, a donji deo stabljike isjecite (da vam ne smeta kod motanja sarmica). Na donji dio lista u sredinu stavite punu kašiku nadjeva od heljde pa ga preklopite s lijeve i desne strane i zarolajte, pa položite u posudu za pečenje. Nastavite isto s preostalim listovima kelja, slažući sarmice jednu do druge.

Pecite 15-ak minuta na 180 stepeni, pa pred kraj uključite opciju pečenja odozgo kako bi sarmice dobile malo boje. Poslužite uz kuhani krompir začinjen s maslinovim uljem i peršunom ili nekim drugim priliogom, piše still.kurir.rs.

Prijatno!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE