UMJESTO KLASIČNE ŠTRUDLE SA JABUKAMA, ISKORISTITE OVO SOČNO VOĆE ZA FIL

Ukoliko niste ljubitelj modernih slatkiša i više volite tradicionale kolače, onda napravite štrudlu.

Ovaj jednostavni kolač od tijesta i fila, vrlo je omiljen među svim uzrastima, a i naše nane su znale često da ga prave. Za fil najviše se uzimaju mak, orasi, jabuke ili džem. Za ovaj recept ništa od toga vam nije potrebno za fil, jer glavni sastojak su kruške.

Tako da ako volite ovo voće, onda ćete biti oduševljeni ukusom ove štrudle, a kako bi bila još mekša dodajte i suho grožđe. Na kraju pospite je šećerom u prahu i poslužite.

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 50 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 i 1/2 dl mlake vode

Za nadjev:

  • 100 g maslaca
  • 100 g prezli
  • 1 kg krušaka
  • 100 g šećera
  • 70 g suhog grožđa

Priprema:

  • Stavite brašno na radnu površinu. Istopite maslac u mlakoj vodi, dodajte jaja i so, sve izmiješajte, pa sve to dodajte brašnu. Od ove smjese, zamijesite tijesto, a zatim ga prekrijte posudom koju ste zagrijali na šporetu i ostavite tako poklopljeno pola sata. Propržite malo prezle na maslacu. Isijecite kruške, pa šećer i suho grožđe pomiješajte. Razvaljajte tijesto, premažite sa malo ulja, a zatim na početku tijesta stavite prezle, kruške, šećer i suho grožđe. Uvijte u rolnu, pa u pleh premazan maslacem stavite štrudlu. Pecite oko 40 minuta na 190 stepeni.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

BEĆIROVIĆ-KOMŠIĆ U UN-U: POZIVAMO ČLANICE UN-A DA ZAŠTITE ISTINU O GENOCIDU...

0
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su s predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) Dennisom Francisom u sjedištu UN-a povodom predstavljanja Nacrta rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.