Ovaj jednostavni kolač od tijesta i fila, vrlo je omiljen među svim uzrastima, a i naše nane su znale često da ga prave. Za fil najviše se uzimaju mak, orasi, jabuke ili džem. Za ovaj recept ništa od toga vam nije potrebno za fil, jer glavni sastojak su kruške.
Tako da ako volite ovo voće, onda ćete biti oduševljeni ukusom ove štrudle, a kako bi bila još mekša dodajte i suho grožđe. Na kraju pospite je šećerom u prahu i poslužite.
Sastojci:
- 250 g brašna
- 50 g maslaca
- 1 jaje
- 1 i 1/2 dl mlake vode
Za nadjev:
- 100 g maslaca
- 100 g prezli
- 1 kg krušaka
- 100 g šećera
- 70 g suhog grožđa
Priprema:
- Stavite brašno na radnu površinu. Istopite maslac u mlakoj vodi, dodajte jaja i so, sve izmiješajte, pa sve to dodajte brašnu. Od ove smjese, zamijesite tijesto, a zatim ga prekrijte posudom koju ste zagrijali na šporetu i ostavite tako poklopljeno pola sata. Propržite malo prezle na maslacu. Isijecite kruške, pa šećer i suho grožđe pomiješajte. Razvaljajte tijesto, premažite sa malo ulja, a zatim na početku tijesta stavite prezle, kruške, šećer i suho grožđe. Uvijte u rolnu, pa u pleh premazan maslacem stavite štrudlu. Pecite oko 40 minuta na 190 stepeni.