UMOR I ISCRPLJENOST IMAJU VEZE: ODLAZAK NA SPAVANJE PRIJE PONOĆI IMA ZNAČAJNE KORISTI ZA LJUDSKI ORGANIZAM

Ukoliko ste često umorni ili iscrpljeni, to može biti povezano s vremenom kada odlazite na spavanje. Sati prije ponoći su veoma važni za ljudsko tijelo, a kako se pretpostavlja zbog noćne promjene svjetlosti.

Harpers Bazaar UK piše da je doktorica Nerina Ramlakan otkrila da zapravo svaka ćelije ljudskog organizma reaguje na kretanje Zemlje i Mjeseca.

Kako je kazala, naučno je dokazano da postoji određena sinhronizacije i da u mozgu postoji dio koji određuje cirkadijalni ritam (unutrašnji sat). On je zadužen za usklađivanje tijela i količine svjetlosti i tame koja okružuje čovjeka. Shodno tome, kada osvjetljenje utihne, do epifize stiže poruka i ćelije u skladu s njom usaglašavaju svoj rad.

Drugim riječima, cirkadijalni ritam svakog čovjeka utječe na važne aspekte organizma, kao što su krvni pritisak, termoregulacija i lučenje hormona. U skladu s tim doktorica Ramlakan je posavjetovala sve ljude kada je optimalno vrijeme za odlazak u krevet da bi naredni dan bili odmorni i poletni.

  • Tajna leži u posljednjih 90 minuta prije ponoći jer tada organizam najbolje može napuniti baterije. U tom periodu ćelije se podmlađuju, a to se odražava na naše fizičko, mentalno, emotivno, pa čak i duhovno stanje. Postoji nešto iscjeljujuće u ovoj navici koja predstavlja prvu fazu sna –  kazala je.

Na kraju, doktorica je podijelila još jednu zanimljivu teoriju, a to je da mozak tada obavlja neophodne funkcije i “prepakuje” informacije, dok se istovremeno nivo adrenalina smanjuje kao i nagomilani stres.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.