UPOZNAJTE ADISA LUKAČA, KIPARA PO ČIJEM SE IDEJNOM RJEŠENJU PRAVI BISTA MIRZI DELIBAŠIĆU

U emisiji „Otvoreni studio“, naša ekipa je razgovarala i sa čovjekom koji je zaslužan za formiranje idejnog rješenja za izgradnju spomenika velikanu bh. košarke Mirzi Delibašiću, Adisom Lukačom.

Kako kaže Lukač, sve ono što se dešava u Sarajevu postaje dio vas. Tako je i zaživjela ideja o spomeniku Mirzi Delibašiću, koji će biti u pozi skok – šut.

  • To je poza gdje svu svoju energiju morate da sažmete, da je dovedete do tačke potpunog smiraja, da bi uspjeli da izvedete miran šut. To mogu samo najbolji, a Mirza je bio majstor za smiraj i harmoniju na terenu. Njegovi prijatelji i porodica svjedoče da je pored svih tih sportskih odlika, Mirza bio i izuzetan čovjek. Kada znate tu činjenicu, još više doživljavate tu ličnost – kazao je Lukač.

Lukač je istakao da je izgradnja već počela. Otkrio je da će visina spomenika biti oko tri metra.

  • Skulptura će biti izvedena u bronzi. Ima jako puno faza do konačne forme koja će biti postavljena na platou Skenderija – rekao je između ostalog Lukač i dodao kako je zadovoljstvo tako nešto raditi, s obzirom o kakvoj se ličnosti radi.

Prezentacija spomenika planirana je za 8. decembar.

(Mehmed Sultanović)

Video pogledajte OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.