UPOZORENJE METOROLOGA: SLIJEDI VEĆ DUGO NAJAVLJIVANA PROMJENA VREMENA

Federalni hidrometeorološki zavod upozorava građane Bosne i Hercegovine na moguće nepogode u vidu lokalno obilnih padavina, uz napomenu, jači lokalni pljuskovi sa 30-50 litara kiše po metru kvadratnom u vremenskom intervalu od dva do tri sata mogu uvjetovati bujične poplave i poplave u urbanim sredinama, napisao je danas na svom Facebook profilu metorolog Bakir Krajinović.

  • Period za koji je aktivno upozorenje je od 16. do 19. jula. Budite na oprezu, rizici koji dolaze uz najavljene nepogode nisu zanemarivi – istaknuo je.

Od danas, kako je rekao, slijedi već dugo najavljivana promjena vremena. Nakon izuzetno toplog, ali i ekstremno sušnog razdoblja ide period sa umjerenijim temperaturama i značajnijim količinama padavina.

Olujne nepogode

Nestabilno vrijeme zahvatit će skoro cijelu Bosnu i Hercegovinu. Od sredine dana širom Bosne i na sjeveru Hercegovine očekuju se pljuskovi i grmljavina. Obilniji pljuskovi očekuju se u Bosni, a najintenzivnije padavine prognoziraju se za sjevernu i zapadnu Bosnu. Vjetar slab do umjeren, u Bosni sjevernog smjera u Hercegovini južnog smjera.
Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 30°C. na jugu zemlje do 34°C. U Sarajevu većinom sunčano uz umjerenu oblačnost. Pljuskovi sa grmljavinom su mogući u poslijepodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 29°C.

Za vikend, a posebno u nedjelju, u Bosni se očekuju obilniji pljuskovi. Količine padavina koje se očekuju rizične su, posebno za planinski i brdsko-planinski dio Bosne.

U ovakvim situacijama neophodno je da redovno pratite nadležne institucije kako bi imali prave i relevantne informacije zbog ozbiljnosti situacije i opasnosti koja je pred nama.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.