UPRKOS PROTESTNOJ NOTI: HRVATSKA DALA RUSKOM TAJKUNU U ZAKUP VILU KOJA PRIPADA BIH

Vilu Auroru u Trstenom, rezidencijalni objekt, koji po Sporazumu o sukcesiji imovine bivše SFRJ pripada BiH, Hrvatska je dala u zakup ruskom magnatu Mihailu Šelkovu, vlasniku firme Renesansa.

Šelkov je ruski preduzetnik i poznat je po proizvodnji titana i tehnologijama koje se koriste u avionima Boinga i Erbusa.

Hrvatska je prošle godine usvojila Zakon o upravljanju državnom imovinom, prema kojem se u zakup mogu dati i nekretnine na kojima je do sada postojala zabrana raspolaganja i to na 30 godina pod koncesiju. Uprkos protestnoj noti Predsjedništva BiH, sporni procesi u Hrvatskoj su nastavljeni.

Projekt u Trstenom se sprovodi u saradnji s Konzervatorskim odjeljenjem Ministarstva kulture u Dubrovniku i Upravom za zaštitu kulturne baštine, a nakon obnove kompleks će se iskoristiti za turističke namene, kako je i bilo dogovoreno s Ministarstvom državne imovine koje je ovo zdanje ponudilo u višegodišnji zakup.

Atraktivna vila, na koju je oko svoevremeno bacio i američki glumac Džon Malkovič, ide u ruke ruskog milijardera. Isti biznismen u najam dobija i ogromno odmaralište na ostrvu kod Dubrovnika.

Za nekadašnje elitno ljetovalište Ministarstvo državne imovine i Renesansa iz Dubrovnika potpisali su ugovor o zakupu nekretnina na rok od 30 godina. Na javnom konkursu koji je raspisan krajem juna Renesansa je dala najveću ponudu za spomenute nekretnine, a sada ih, u roku od tri godine, treba osposobiti za ugostiteljsko-turističke delatnosti.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PONOVO SE PREVRNUO AUTOBUS NA AUTOPUTU, PUTNICI BILI SREDNJOŠKOLCI

0
Autobus sa 60-ak putnika prevrnuo se na autocesti A44 u zapadnoj njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija, pri čemu je povrijeđeno više od 20 ljudi, objavila je policija u četvrtak navečer.