URAGAN ‘SALLY’ PUSTOŠI JUGOISTOK SAD, STRADALA JEDNA OSOBA

Ostaci uragana "Sally" izbacili su u četvrtak više od 30 centimetara kiše iznad jugoistoka SAD, ubili najmanje jednu osobu, odnijeli mostove i ceste te stotine hiljada ljudi ostavili bez struje, a druge s razrušenim domovima.

“Sally” je donijela obilne kiše i bujične poplave u savezne države Alabamu i Džordžiju, dok je jurila prema Karolinama. U 17 sati prema lokalnom vremenu, nalazila se oko 115 kilometara sjeveroistočno od Auguste u državi Džordžiji te se kretala sjeveroistočno prema Atlantskom okeanu brzinom od 39 kilometara na sat, izvijestio je američki Nacionalni centar za uragane.

“Sally” je pogodila “Gulf Shores” u Alabami, rano u srijedu s vjetrovima od 168 kilometara na sat, usmrtivši jednu osobu. Prijavljen je nestanak još jedne osobe.

Neka su područja bila preplavljena s više od 60 centimetara kiše. Pensakola, Florida doživjela je poplavu koja doseže i do 150 centimetara, dok su oštećene ceste i mostovi ograničili putovanje širom regije. Oko 433.000 domova i firmi u Alabami, Džordžiji i Floridi ostalo je bez struje.

“Sally” je 18. proglašena oluja u Atlantiku ove godine i osma tropska oluja jačine uragana koja je pogodila Sjedinjene Države.

U južnom Meksičkom zaljevu u četvrtak se stvarao tropski poremećaj koji ima 90 posto šanse da postane ciklon (uragan) u sljedećih 48 sati. Dvije druge imenovane oluje bile su na Atlantiku, čineći ovo jednom od najaktivnijih zabilježenih sezona uragana na Atlantiku.

Američke naftne kompanije vraćaju radnike na naftne platforme u Meksičkom zaljevu i procjenjuju štetu na obalnim objektima. Nekoliko ih je reklo da su njihovi objekti prebrodili oluju i da se pripremaju za ponovno pokretanje, javlja Hina.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

HELEZ IZ MAĐARSKE: PUT U EVROPSKU UNIJU JE UTABAN, CILJ JE...

0
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je učestvovao na Budimpešta sigurnosnom forumu, u okviru drugog dana službene posjete Mađarskoj.