URED PREMIJERA FBIH: NIKŠIĆ OBMANJUJE JAVNOST, NEKA IZAĐE S DOKAZIMA ZA ONO ŠTO PRIČA

Razumijemo da pojedinci iz političkih stranaka kojima građani na izborima nisu dali povjerenje da mogu formirati vlast na federalnom nivou imaju potrebu da kritikuju Vladu Federacije i premijera.

No, nemaju pravo da salvom neistina zatrpavaju javnost, pri tome vrijeđajući kompletnu Vladu FBiH da je nečasna, da je njihov rad diletantski i kriminaliziran, kao što je danas uradio zastupnik u državnom Parlamentu, Nermin Nikšić, pri tome potpuno zaboravljajući da Vladu FBiH uz SDA čine i SBB i HDZ i NiP i da su sve odluke Vlade o nabavci vakcina bile jednoglasne i transparentne, ističe se u saopćenju za javnost Ureda premijera FBiH.

Kako navode, svjesni velike odgovornosti kad je u pitanju zdravlje građana, Vlada Federacije BiH i njene institucije rade sve što je u njihovoj moći, ali “podsjećamo da vakcinaciju za građane nije uspjelo obezbjediti ni Vijeće ministara BiH, kao i da probleme sa vakcinacijom još uvijek imaju i evropske zemlje”.

  • I to je činjenica koja, nažalost, pokazuje kakva je situacija na svjetskom tržištu, o čemu se posljednjih dana raspravljalo i na sastancima G7 u Londonu odakle su poslate jasne poruke da su vakcine postale sredstvo politike. Upravo zbog takvog stanja na svjetskom tržištu, uz sva obećanja, čak i garancije koje smo dobijali u proteklom periodu i od proizvođača i od posrednika širom svijeta, nismo uspjeli još uvijek da nabavimo dovoljnu količinu vakcina, iako Vlada FBiH ima obezbjeđena sredstva i spremna je platiti prvi ugovor koji se ispoštuje. Očito je da je zastupnik Nikšić “dobro“ upoznat s nabavkom vakcina i ugovorom koji je ispregovarala Vlada KS, ali kako to da onda nije upućen da u cijenu koju je naveo, 9,95 dolara, nisu uopće uračunate cijene transporta (koliko letova će to zahtjevati na relaciji Moskva-Sarajevo i koji je krajnji rok isporuke), zatim cijene carina, poreza, špeditera i skladištenja pod posebnim uslovima, što značajno povećava iznos naveden u ugovoru prema kome Vlada KS plaća samo dva miliona KM, a Vlada FBiH sve ostalo. Također, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH su insistirali na preciziranju rokova isporuke prve i druge doze vakcine kako bi građani na vrijeme bili i revakcinisani, a ne da budu eksperiment, saopćeno je iz premijerovog ureda.

Pitaju da li zastupnik Nikšić, ipak, nije dovoljno informisan i zbunjuje javnost i stvara atmosferu nepovjerenja? Ili on odlično sve to zna i svjesno obmanjuje javnost i stvara atmosferu beznađa u BiH, odnosno Federaciji?

  • Stvaranje atmosfere straha, uznemiravanje javnosti i urušavanje povjerenja građana u njihove institucije i Vladu FBiH, a čemu svjedočimo već duže, sigurno neće ubrzati postupak nabavke vakcina, osim što će pojedincima, možda, obezbjediti poneki politički poen. Pojedincima koji sebi za pravo daju i da optužuju i da presuđuju, uz nepoštivanje i neuvažavanje i izvršne i pravosudne vlasti u BiH. Današnji istup zastupnika Nikšića samo je još jedan pokušaj fabriciranja afera u koje pokušava uvući i premijera i Vladu FBiH, navodi se u saopćenju za javnost Ureda premijera FBiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

BBC: GAZA SE SUOČAVA SA GLAĐU TOKOM RAMAZANA

0
Kada je prošlog ponedjeljka ujutro svanulo, nagovještavajući početak ramazana, donijelo je okrutnu ironiju za narod Gaze.