UŠLI U DŽAMIJU I OSTALI BEZ RIJEČI: KAKO SU DVA JUŽNOKOREJSKA SVEĆENIKA FASCINIRALA EFENDIJU VELIĆA?

Muhamed ef. Velić, imam Ferhadija džamije u Sarajevu, poznati autor, publicista i analitičar vjersko-kulturne i društveno-političke zbilje, vrlo je aktivan u društvenom i vjerskom životu muslimana u BiH, ali i van granica naše države.

Njegove poruke na društvenim mrežama su veoma su zapažene i citirane, a na Facebooku ga prati skoro 70.000 ljudi.

Kroz svoju aktivnost vrlo često dijeli događaje iz života, odnosno s čim se susreće.

U njegovoj posljednjoj objavi prepričavao je posjetu budističkih svećenika.

Kakvu poruku je naučio iz te posjete pročitajte u njegovom statusu u nastavku teksta.

  • Jučer ujutro, u toku mektebske nastave, u džamiju bahnuše dva budistička svećenika, njihova odora je ukazivala na to. Imali su preko osamdeset godina. Držao sam mektebsku nastavu i baš u to vrijeme je bila grupa sa malom djecom. Bili su fascinirani kako djeca na tradicionalan način imaju vjersku poduku, sjedili su za peštahtama na džamijskom podu, pa je jedan od njih pitao može li ih slikati. Pitao sam ih odakle su, rekli su iz Južne Koreje. Rekao sam im da ne mogu djecu slikati, bez obzira na njihove dobre namjere, ali mogu uslikati džamiju, onaj dio gdje se djeca ne vide. Poželio sam im dobrodošlicu, uostalom, kao i svim dobronamjernim turistima koji svakodnevno dolaze da posjete našu džamiju i ovaj grad. Zahvalili su ponizno na način kako Istočnjaci zahvaljuju sa sastavljenim dlanovima i otišli.
    Nešto kontam o njima – budističkim svećenicima iz daleke Koreje, koji i u poznim godinama hrabro, izazovno i naravno misijski putuju i kreću se svijetom.
    Treba putovati i kretati se. “Putujte po svijetu,” Kur’an govori. “U kretanju je bereket,” Muhamed alejhisselam e rekao.
    P.S. Fotografija je napravljena jutros ranije, prije nastave, čekajući djecu. Ima djece u mektebu, hvala Allahu, i biće ih, in šaa Allah – objavio je efendija Velić.
Facebook

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.