USPJEH PREGOVORA OVISI OD JEDINSTVA ČETIRI KLJUČNE PROBOSANSKE STRANKE

Nova runda razgovora bh. političkih lidera sa predstavnicima SAD, EU i Venecijanske komisije o izmjenama Izbornog zakona BiH nastavlja se sutra.

Na sutrašnjim pregovorima, po riječima lidera SDA Bakira Izetbegovića, razmatrati će se blokade u Federaciji BiH. To bi moglo značiti da se konačno u pregovore ravnopravno uvodi i ono za šta su zainteresirane probosanske stranke: rasprava o ovlastima Doma naroda, koje godinama služe kao mehanizam bespotrebnih blokada u većem bh. entitetu.

Sve što bosanski misli odavno poziva probosanske stranke da nađu zajednički jezik i daju jedinstven odgovor. Uostalom, jedinstven stav stranke su već iznijele, ali pojedinačno.

Lider SDA Bakir Izetbegović u niz je navrata ponovio kako bez rješavanja pitanja ovlasti domova naroda neće biti ni rješenja izbora članova Predsjedništva BiH te kako ta dva pitanja treba rješavati istovremeno.

Istog je stava i lider SDP-a Nermin Nikšić, koji je u krajem oktobra poručio da se odgovor svih probosanskih snaga nameće sam po sebi.

  • Za nas je neprihvatljivo da se sav problem prenese na izbor članova Predsjedništva, a da nadležnosti doma naroda ostanu nepromijenjene kako bi se i dalje moglo vršiti blokade u konstituisanju i funkcioniranju vlasti, rekao je Nikšić.

Važno je naglasiti i da su lideri SDA, SDP-a, SBB-a i DF-a identičan jedinstven stav već imali u pregovorima 2018. godine. Tada su dobili podršku SAD, EU i Venecijanske komisije da se reduciraju ovlasti Doma naroda FBiH na način kako je to urađeno s Vijećem naroda RS, gdje se odlučuje isključivo o jasno definiranim pitanjima vitalnog nacionalnog interesa, pišu Vijesti.ba.

Koliko besmislene, a opasne mehanizme blokada omogućuju sadašnje ovlasti Doma naroda najbolje ilustruje to da Vlada FBiH nije konstituisana niti tri godine nakon održanih izbora. Također, javnost olako zaboravlja da je istih blokada bilo i u godinama kada je Dragan Čović bio član Predsjedništva BiH. Nije li HDZ kroz Dom naroda znao čak blokirati donošenje Budžeta FBiH i brojnih zakona s ciljem spašavanja privatnih kladionica iz Gruda i Posušja od plaćanja preza. Trenutno u Domu naroda zbog takvih blokada stoji preko stotinu neriješenih akata, od čega je čak 37 zakona.

Ukoliko bi ovo pitanje bilo riješeno, jasno je da bi probosanske stranke lakše izašle u susret HDZ-u po pitanju izbora članova Predsjedništva. Jedina garancija za uspjeh, na koju je Dragan Čović uvijek u pregovrima računao bila je razjedinjenost probosanskih stranaka, kao prilikom glasanja za izbor gradonačelnika Mostara.

Zato je sada odgovornost za zauzimanje jedinstvenog stava na liderima četiri stranke – SDA, SDP-a, SBB-a i DF-a. Neke druge, manje stranke vjerovatno bi se nakon toga također pridružile jedinstvenom stavu i napustile dosadašnju praksu po kojoj u pregovorima više brige vode o nanošenju štete političkim rivalima nego o interesu države.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE