Tako su počeli da se bave pčelarstvom i proizvodnjom domaćih pekmeza i sokova od jabuke.
- Sve sam naučila od muža, to je njegov stari hobi, koji mu je prenio otac. Prije rata moj muž je bio pčelar i uvijek je to volio raditi. Sada imamo 70 košnica podijeljenih na tri lokacije. Dvije su u blizini, u našem selu Burnice, a jedna u Srebrenici, kaže Behija.
Suprug Asim i dvoje djece Behijina su desna ruka u ovom poslu.
- Nudimo sve pčelinje proizvode, pa tako osim nekoliko vrsta meda, prodajemo i ostale proizvode kao što su polenov prah, matična mliječ propolis i tako dalje. Ovogodišnji med smo skoro sav prodali, ali smo ostavili nekoliko tegli za sajam domaćih proizvoda koji će biti održan 16. oktobra u Tuzli. Sajam se održava u organizacijai Udruženja građana “Vive Žene” iz Tuzle. Svakako, ništa manji kvalitet od meda jesu i naši pekmezi i sokovi od jabuka koji će također biti u prodaji na sajmu, kaže Behija Dedić za Tuzlainfo.ba.
Najčešće mušterije su članovi familije, ali i putnici namjernici koji dolaze u selo Burnice.
- Ovdje je također razvijen i seoski turizam, te su nam česti gosti stranci iz mnogih zemalja koji pazare sve naše proizvode – kaže Behija poručivši mladim ljudima koji nemaju zaposlenje da se počnu baviti proizvodnjom domaće hrane kako bi sebi obezbijedili egzistenciju.
Behijin radni dan počinje u 6 sati ujutro. Prvo namiri domaće životinje, zatim priprema doručak za cijelu porodicu, nakon čega odlazi u polje.
- Moj radni dan traje najmanje 12 sati. Tokom godine kada prerađujemo naše voće i povrće, to traje još duže. Valja obezbijediti egzistenciju, kaže na kraju Behija dodavši da se zdrav i kvalitetan domaći proizvod uvijek može prodati.