USTAVNI SUD FBIH ODBIO BERILA: SKIJALIŠTA SU U VLASNIŠTVU KANTONA SARAJEVO!

Službene novine FBiH objavile su danas Presudu Ustavnog suda FBiH kojom se odbija Zahtjev za zaštitu prava na lokalnu samoupravu koji je podnio načelnik Općine Trnovo, 30. augusta 2019. godine, a u vezi s odredbama Odluke o proglašenju općeg dobra i prirodnog bogatstva dijelova preduzeća kojima upravlja “ZOI `84 – Olimpijski centar Sarajevo” d.j.l. Sarajevo, kao i izuzimanju iz početnog bilansa i programa privatizacije.

Načelnik Općine Trnovo podnio je ranije spomenuti Zahtjev smatrajući da je ovom Odlukom povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu Općine Trnovo, pozivajući se na Europsku povelju o lokalnoj samoupravi, kao i prava propisana u Zakonu o principima lokalne samouprave u FBiH.

Shodno tome, na zahtjev Ustavnog suda, Skupština Kantona Sarajevo dostavila je odgovor Zakonodavno – pravne komisije koja je prihvatila odgovor Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, a u kojem se navode relevantne odredbe koje su prethodile ovoj Presudi.

Podsjetimo:

Općina Trnovo je pokrenula apelaciju kod Ustavnog suda želeći da vrati u svoju nadležnost skijaške staze na Bjelašnici, koje su Općini, kako je načelnik Općine tvrdio oduzete nezakonito i date KJP ZOI’84 OCS d.o.o. Sarajevo.

  • Općina Trnovo je vlasnik staza i mi ne možemo tolerisati nemar. Znamo tačno koje ćemo poteze povlačiti, a ono što je jako bitno mi planski pripremamo da to pravno i definišemo”, rekao je Berilo, nakon podnošenja apelacije.

O ovome je javnost obavijestio ministar Adnan Delić, čiju objavu prenosimo u cijelosti:

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE