USVOJENA ODLUKA: NEĆE SE PLAĆATI CESTARINA NA DIZEL ZA POTREBE RUDNIKA, TERMOELEKTRANA I ŽELJEZNICA

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje BiH usvojio je danas Odluku o minimalnoj i specifičnoj trošarini na cigarete, čime iznos specifične trošarine ostaje na razini 2019 godine a čime se završava proces harmonizacije trošarinskog opterećenja sa propisanim zakonskim minimumom.

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje BiH usvojio je Odluke o količinama dizel goriva na koje se ne plaća cestarina za 2020. godinu, koje predstavljaju redovito oslobađanje od plaćanja cestarine na dizel gorivo koje se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica.

Danas je usvojena i odluka o visini kompenzatorne kamate za prvo polugodište 2020. godine (1.1.2020. – 30.6. 2020.) i ona na godišnjoj razini iznosi 12 posto. 

UO UINO dao je pozitivno mišljenje na Odluku o usuglašavanju i utvrđivanju carinske tarife  i carinske politike za 2020. godinu.

Na današnjoj sjednici razmatrano je više informacija među kojima i Informacija o odgađanju izvršenja rješenja od strane Suda BiH. 

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje BiH nije usvojio Odluku o određivanju privremenih koeficijenata raspodjele, niti poravnanjima.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

GOJER ZA HAYAT.BA: ZAKARIJA I STOJKOVIĆ

0
Danas kad su već davna prošlost negdanji bastioni nakladništva poput Prosvete, Nolita, Svjetlosti, Veselina Masleše, Naprijeda, Zore, Znanja, Prve književne komune, teško je u bilo kojoj kulturnoj sredini regiona govoriti o njihovim sljednicima dignitetnoga karaktera.