UTUČENI DODIK GOVORIO O ARANŽMANU S MMF-OM I TEGELTIJI: IZDRŽALI SMO I TEŽA VREMENA

Izvršni komitet SNSD-a je danas održao sjednicu sa koje je poručeno da pristup MMF-a prema BiH ne uvažava realnu situaciju u BiH, a nakon sjednice Milorad Dodik je kazao

Također, Izvršni komitet smatra da se, u okvirima razgovora Vlade Republike Srpske sa MMF-om o novom aranžmanu, mora očuvati ustavna pozicija i nadležnosti Republike Srpske, objavljeno je na Facebook stranici SNSD-a.

  • Ono što MMF nudi trebamo odbaciti, oni zloupotrebljavaju posljedice izazvane pandemijom koronavirusa i ovaj aranžman koji oni sada nude je politički usmjeren na urušavanje ustavnog poretka BiH – rekao je Dodik.

Nedavno je ministrica finansija Zora Vidović je nedavno rekla da RS neće prihvatiti dogovor s MMF-om ukoliko ostane zahtjev za promjenama nadležnosti vezano za Centralnu banku i preuzimanje registra računa svih fizičkih lica. Dodik je danas ponovio isto.

  • Aranžman MMF-a kojim nas uslovljavaju je neprihvatljiv, mi ne damo naše nadležnosti, izdržali smo i teža vremena, nismo bez izbora, a RS nam je na prvom mjestu – rekao je on.

Još kaže da će SNSD predložiti NSRS da pokrene inicijativu i da traži izvještaj o radu Visokog predstavnika te da isto urade i Srbija i Hrvatska s obzirom na to da su potpisnice Dejtonskog sporazuma.

Govoreći o ostavci Milana Tegeltije i spekulacijama da će dobiti neku drugu poziciju sada, odnosno ministarstvo u RS, Dodik je kazao da o tome nije razgovarano, ali da može biti od koristi.

  • Koliko znam, on ima svoje mjesto u sudu. O političkim funkcijama, ipak ćemo mi odlučiti. Gospodin Tegelija ostaje jedan od važnih ljudi koji bi mogli da budu od koristi. Trenutno nije na dnevnom redu nikakva rekonstrukcija, ako nam bude on potreban mi ćemo ga pozvati – rekao je Dodik.

Zaključio je kako je dojučerašnji predsjedavajući VSTV dobro obavljao svoj posao i da nije zaslužio hajku koja ga prati.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.