UZ HAYATOVU ‘ŠKOLU KUHANJA’: SKUHAJTE SAVRŠENU TJESTENINU U 9 OSNOVNIH PRAVILA

Takmičari „Super recepta – Škole kuhanja“ Hayat TV-a danas u 18 sati, usvaju tehniku pripreme paste.

Hayat

Ovo je prilika da i vi skuhate savršenu tjesteninu na sljedećih devet najvažnijih pravila.

1. VRSTA TJESTENINE

-Nije baš sva tjestenina jednaka. Isprobajte tjestenine nekoliko prizvođača i pronađite onu koja vam najviše odgovara.

2.  VELIIKI LONAC

Tjestenina je razigrana – treba joj mjesta za slobodno kretanje. Jedna od najvećih pogrešaka koje možete napraviti jeste staviti tjesteninu u premalen lonac. Za pola kilograma tjestenine najbolje je uzeti lonac od minimalno osam litara. Poklopac vam neće trebati. Tjestenina se kuha otklopljena.

Hayat

3. VODA

-Sa svih vas strana bombardiraju o važnosti vode – pijte puno vode, voda ovo, voda ono. E, pa niste se ni u slučaju tjestenine izvukli. Tjestenina se mora kuhati u obilnoj količini vode kako se ne bi zalijepila. Za pola kilograma tjestenine treba vam otprilike 7 litara vode. Čini vam se da smo pretjerali? Pitajte Italijane.

4. SOL

-U svu tu silnu vodu treba dodati i dosta soli. Tjestenina je sama po sebi neslana, a najbolji način da je ravnomjerno posolite jest da sol dodate u vodu. Na spomenutih 7 litara vode dodaje se jedna žlica morske soli.

5. KIPUĆA VODA

-Prije no što dodate tjesteninu u vodu, morate je pustiti da provre i to zaista jako. Mjehurići se ne smiju slegnuti ako vodu promiješate. Nakon što dodate tjesteninu, promiješajte je kako se ne bi zalijepila i pojačajte vatru tako da voda što prije opet provre.

6. MIJEŠANJE

-Povremeno promiješajte tjesteninu. Tri do četiri puta u 10-tak min bit će sasvim dovoljno.

7. ULJE 

Hayat

-Posve je nepotrebno. Budete li se pridržavali gore navedenih uputstava, tjestenina se neće lijepiti, a dodatak ulja samo će je učiniti masnijom pa se umak poslije neće dobro uhvatiti za stijenke tjestenine.

8. RASKUHAVANJE

-Još nešto na što treba paziti. Pridržavajte se uputstava na pakiranju i pazite da tjesteninu ne kuhate predugo. Vjerujemo da to već znate, ali tjestenina treba biti al dente, a najlajkše ćete znati je li gotova ako je kušate.

9. ISPIRANJE

-Tjesteninu nije potrebno ispirati. Voda u kojoj se tjestenina kuhala sadržava škrob i doprinosi okusu. Tjesteninu samo procijedite i pomiješajte s umakom. A kad tako lijepo skuhate svoju tjesteninu, red je da je i pomiješate s nekim ukusnim dodacima.

Detaljnije gledajte danas u „Super recept – Školi kuhanja“ od 18 sati u programu Hayat TV-a.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.