Ovo je prilika da i vi skuhate savršenu tjesteninu na sljedećih devet najvažnijih pravila.
1. VRSTA TJESTENINE
-Nije baš sva tjestenina jednaka. Isprobajte tjestenine nekoliko prizvođača i pronađite onu koja vam najviše odgovara.
2. VELIIKI LONAC
Tjestenina je razigrana – treba joj mjesta za slobodno kretanje. Jedna od najvećih pogrešaka koje možete napraviti jeste staviti tjesteninu u premalen lonac. Za pola kilograma tjestenine najbolje je uzeti lonac od minimalno osam litara. Poklopac vam neće trebati. Tjestenina se kuha otklopljena.
3. VODA
-Sa svih vas strana bombardiraju o važnosti vode – pijte puno vode, voda ovo, voda ono. E, pa niste se ni u slučaju tjestenine izvukli. Tjestenina se mora kuhati u obilnoj količini vode kako se ne bi zalijepila. Za pola kilograma tjestenine treba vam otprilike 7 litara vode. Čini vam se da smo pretjerali? Pitajte Italijane.
4. SOL
-U svu tu silnu vodu treba dodati i dosta soli. Tjestenina je sama po sebi neslana, a najbolji način da je ravnomjerno posolite jest da sol dodate u vodu. Na spomenutih 7 litara vode dodaje se jedna žlica morske soli.
5. KIPUĆA VODA
-Prije no što dodate tjesteninu u vodu, morate je pustiti da provre i to zaista jako. Mjehurići se ne smiju slegnuti ako vodu promiješate. Nakon što dodate tjesteninu, promiješajte je kako se ne bi zalijepila i pojačajte vatru tako da voda što prije opet provre.
6. MIJEŠANJE
-Povremeno promiješajte tjesteninu. Tri do četiri puta u 10-tak min bit će sasvim dovoljno.
7. ULJE
-Posve je nepotrebno. Budete li se pridržavali gore navedenih uputstava, tjestenina se neće lijepiti, a dodatak ulja samo će je učiniti masnijom pa se umak poslije neće dobro uhvatiti za stijenke tjestenine.
8. RASKUHAVANJE
-Još nešto na što treba paziti. Pridržavajte se uputstava na pakiranju i pazite da tjesteninu ne kuhate predugo. Vjerujemo da to već znate, ali tjestenina treba biti al dente, a najlajkše ćete znati je li gotova ako je kušate.
9. ISPIRANJE
-Tjesteninu nije potrebno ispirati. Voda u kojoj se tjestenina kuhala sadržava škrob i doprinosi okusu. Tjesteninu samo procijedite i pomiješajte s umakom. A kad tako lijepo skuhate svoju tjesteninu, red je da je i pomiješate s nekim ukusnim dodacima.
Detaljnije gledajte danas u „Super recept – Školi kuhanja“ od 18 sati u programu Hayat TV-a.