UZ MERCATOROVU PONUDU I ‘IFTAR MOJE NANE’ PRIPREMITE ĆUŠPAJZ PO POSEBNOM RECEPTU

U narodu je priznat naziv za ovo jelo ćušpajz za zeljem i jajima ali istraživajuči porijeklo ovog zanimljivog jela saznali smo da ono spada u red čimbura i da se u našem narodu zove čimbur sa zeljem i jajima.

Gotovo da ni jedna nacionalna kuhinja u svijetu u svom jelovniku nema toliko različitih vrsta čimbura kao bošnjačka. To kako je svojevremeno zapisao jedan austrijski putopisac , prevazilazi svaku maštu: čimbur sa mladim lukom, sa crvenim lukom, sa prasom, sa mljevenim mesom, sa suhim mesom, aščijski čimbur, čimbur od žare, od špinata, čimbur sa rižom zove se još joširluk, sa zelenom paprikom i tako dalje.

Zašto naziv ćušpajz naši kuhari imaju objašnjenje. Ćušajz se kuhao kako bi nadopunio ponudu jela, kao supu od povrća, obično bi se posluživao uz neki glavni obrok recimo meso i krompir. Danas to srećom više nije tako.

Ćušajz je postao pravi mali kralj kuhinje te toliko bogat divnim i ukusnim namirnicama da je postao zasebno glavno jelo.

Ćušpazj bi doslovno bilo da očistite špinat , izrežete ga te malo obarite, zatim dinstate na maslu i nakon toga izlijete umućena jaja.

Ćušajz možete da pravite i blitvom, žarom ili koprivom, mladim lukom, prasom…. evo recepta za ćušajz sa žarom ili koprivom: Žaru možete da naberete oko svoji kuća u svojim baštama a pritom je jako ljekovita i zdrava. O

vaj recept zapisan je i oštampan 14.06.1977. godine u sarajevskom Oslobiđenju pod nazivom „Kopriva sa mileramom“.

Recept pripada gospođi Šemsi Merdan iz Počitelja: treba vam kopriva ili žara , ulje, jaja, malo brašna, mileram ili kiselo vrhnje, malo soli, i tri česne bijelog luka. U malo vode stavite opranu i isjeckanu žaru, polako mješate dok ne omekša.

Pripremite zapršku od ulja i brašna, dodajete žari neka zajedno kuha dok se potpuno ne stisne.

Osolite i dodajete na kraju sitno isjeckani bijeli luk.prespite u vatrostalnu zdjelu može i manji pleh, prethodno podmazanu i malo zagrijanu.

Umutite jaja dodajte mileram, izmješajte sa jajima i prelijte preko žare. Stavite u pečnicu da se skupa sa jajima ispeče.

 Po želji prelije se kiselim mlijekom ili pavlakom. I u narednim danima donosimo vam zanimljive recepture za mnoga jela koja možete spraviti i poslužiti za iftar.

Uživajte uz Mercator i „Iftar moje nane“ Hayat TV-a.

https://youtu.be/h5pWf6OfjQk

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PREPOZNAJTE SIMPTOME VISOKOG HOLESTEROLA

0
Ove male izrasline mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali su posebno česte na rukama i stopalima.

PROBAJTE BUHTLE SA DŽEMOM