UZ MERCATOROVU PONUDU PRIPREMITE SANDŽAČKE MANTIJE: POSEBAN RECEPT U ‘IFTARU MOJE NANE’

Ko nije probao Novopazarske mantije ili Sandžačke mantije i dalje će zagovarati tezu da je burek najbolja pita na svijetu.

Ko proba mantije posebno novopazarske promijenit će i mišljenje.. Jer, mantije su svojevrsna pikantna pita, sastavljena od malih komada uvijene pite, koji se poredaju jedan do drugog u veliki pleh ili tepsiju, nalik onome za burek i tako zapeku. 

Originalne mantije se prave samo od govedjeg mesa. U zadnje vreme su se pojavili primjeri sa ovčijim sirom ili zeljem. Obavezno mantije pri kraju pečenja prelijte sa jogurtom u koji ste dodali dosta bijelog luka. Ili, ako vam neko od ukućana ne voli bijeli luk, ostavite mantije neprelivene, pa vi sami umačite gotove mantije u takav jogurt i uživajte.

Recept koji je naša Almasa dobila u Novom Pazaru veceras govori u Iftaru moje nane uz Merkator.  Brašno, mlaku vodu i so zamjesiteu glatko testo, u obliku lopte.

Tu masu podijelite na desetak loptica, zavisno koliko planirate napraviti jufki. Pustiti da tijesto odstoji pola sata. U međuvremenu napraviti smjesu za punjenje: dobro pomješajte mljeveno meso, sitno isjeckani crni luk, so i biber.

U smjesu dodati malo masnoće, pa je još jednom promješati. Razvući (rastanjiti) jufke i slagati jednu na drugi. Svaku  ponaosob dobro namastiti. Kada naslažete sve jufke jednu na drugu rukama ih ravnomjerno razvuči preko cijelog stola ili radne plohe. Jufke isječi na male kvadrate te polako kvadrat puniti filom i preklapati sa doljne strane cosak po cosak. Tako filovane mantije redati u tepsiju. Veličina svake mantije trebala bi biti oko 3 cm.

Malo ih pomastimo i pečemo u dobro zagrijanoj rerni (200+ stepeni), dok ne porumene. Kada porumene, smanjiti temperaturu i peći mantije dok ne postanu hrskave. Pečene mantije izvadimo iz pećnice i po želji prelijemo mješavinom jogurta i kisele pavlake u koju smo isjeckali 5-6 čehni bijelog luka. Prelivene mantije vratimo u pećnicu dok ne upiju preliv, otprilike 5-10 minuta.

Originalan recept je; od tijesta praviti oko 9 manjih loptica, te po jednu i jednu razvlaciti jednu na drugu. Svaku mazati topljenim domaćim maslom.

Jufke rezati na kvadratiće i svaki kvadratić puniti mesom. Uglove kvadratića savijati ka sredini i tako dobijati kockice.

Za originalnu novopazarsku recepturu još jednom se zahvaljujemo porodici Dervišnurović iz Novog Pazara.

Uživajte uz Mercator i „Iftar moje nane“.

https://youtu.be/0hqDi6uEEGo

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ĐONLAGIĆ: SCHMIDT JE SHVATIO DA NEKI POLITIČARI U BIH ŽELE KROZ...

0
Generalni sekretar DF-a i državni zastupnik Dženan Đonlagić smatra da pozitivnim to što je visoki predstavnik Christian Schmidt shvatio da neki političari u našoj zemlji žele kroz izborni zakon suspendovati volju građana.