UZ OVE SAVJETE SLAVNOG KUHARA, VAŠE PRŽENICE ĆE SVAKI PUT BITI SAVRŠENE

Hrskave, masne, ali ne previše, mirisne.

Tako treba svaki put da vam ispadnu prženice. Omiljeni doručak generacijama spremit ćete uspješno uvijek ako primijenite ove provjerene savjete.

Marc Murphy, sudija kulinarske emisije Chopped, kuhar i vlasnik nekoliko restorana u New Yorku, zna tajnu iza uvijek savršenih prženica i sada ju je podijelio sa svijetom.

  • Ne eksperimentišite i ne nasjedajte na trikove. Sve što vam treba je najobičniji hljeb, bilo koji s tvrđom koricom, star dva, tri dana – kaže on.

Također, navodi se da prženice ne treba da pečete na puteru ili masti već na običnom ulju, najbolje suncokretovom. Tako ćete dobiti visoke temperature prženja koje neće zahtijevati da hljeb predugo stoji u masnoći.

Ključ hrskave spoljašnjosti i mekane unutrašnjosti je u sljedećem: svaku krišku hljeba s obje strane pospite s malo mješavine brašna i soli ili šećera (ako ćete prženice jesti kao sladak doručak). To će dati još hrskaviju i slađu koricu.

Potom ih stavite na tavu sa neljepljivom površinom ili na tavu od livenog gvožđa koji je dobro zagrijan i čekajte da obje strane postanu zlatno-smeđe boje. Potom ih premjestite na pleh obložen papirom za pečenje i ubacite u rernu na 175 stepeni na 10 do 15 minuta. Ta završnica će dati hrskavu koricu i kremastu unutrašnjost.

Za tri kriške hljeba potrebno je da umutite četvrtinu šolje mlijeka i jedno jaje.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DOK SE SARAJEVO ZATVARA: ŠTA ĆE ZA VIKEND RADITI, A ŠTA...

0
Zbog pogoršane epidemiološke situacije zatvaramo Kanton Sarajevo, od petka u 20 sati do ponedjeljka u 7 sati ujutro, potvrdio je Edin Forto, premijer KS.