UZ OVE TRIKOVE VAŠA SARMA ĆE BITI ‘ZA POLIZATI PRSTE’

Ovo tradicionalno jelo priprema se u skoro svim domaćinstvima i jedno je od omiljenih.

Ipak, ukoliko ste početnik u spremanju, tj. savijanju sarmi, onda će vam sljedeći savjeti pomoći pri spremanju jela.

Kupus je jedan od sastojaka sarme, ali nije svaki dobar za pripremu ovog tradicionalnog jela.

Najbolji je domaći kiseli kupus koji se može pronaći na lokalnim pijacama, jer je poprilično svjež.


Važna je i vrsta mesa

Meso ne morate prethodno da prodinstate na ulju, već možete i sirovo i samljeveno da uvijate u listove kiselog kupusa.

Osim toga, kupite i malo suhog mesa i poredajte ga pri dnu šerpe, pa ostatak mesa stavite preko sarmi.

Rižu nije potrebno da kuhate prethodno, možete je samo nekoliko minuta potopiti u vodi i pomiješati s mesom. Dodajte začine po želji.

Dio s kojim se mnogi muče, a zapravo uopšte nije toliko komplikovan, jeste motanje sarmi.

Najbolja metoda je da uzmete list kupusa u dlan i napunite ga mesom – nemojte staviti ni premalo ni previše, sve zavisi od veličine lista kupusa. Preklopite prvo s jedne strane, zatim s druge i zavrnite donji dio.

Pritisnite list čvrsto, kako vam tokom kuhanja ne bi ispala smjesa. Sarme slažite u lonac vertikalno, a ne vodoravno – tako se neće odmotati tokom kuhanja i lakše ćete je izvaditi jednom kada je gotova. Ne zaboravite da sarme krčkate na blagoj vatri – dva do tri sata.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE